"Da sam znala ranije čitati i pisati, čitala bih knjige, mogla bih da čitam novine, ali kada ste nepismeni, onda ništa od toga ne možete raditi", kazala je Tara.     Foto: AA

Sevim Tara, 72-godišnja Turkinja, sigurno može svojom odlučnošću i željom za obrazovanjem biti inspiracija mnogima.

Tara, koja ima troje djece i petoro unučadi, uprkos poznim godinama odlučila je naučiti čitati i pisati na kursu u turskom gradu Edirneu.

Ova Turkinja, koja želi biti primjer drugima da nikada nije kasno za obrazovanje, sada želi završiti srednju školu, pa čak i fakultet.

U razgovoru za Anadolu ispričala je da u djetinjstvu nije mogla ići u školu jer njena porodica nije imala potrebna finansijska sredstva.

Kako je kazala, godinama se suočavala sa poteškoćama oko čitanja i pisanja.

"Da sam znala ranije čitati i pisati, čitala bih knjige, mogla bih da čitam novine, ali kada ste nepismeni, onda ništa od toga ne možete raditi", kazala je Tara.

Ispričala je da je bila tužna što nije mogla ići u školu, dodajući da je nedavno posjetila Centar za javno obrazovanje upisala kurs na kojem je naučila čitati i pisati.

Dodala je da joj je u tome mnogo pomogla nastavnica Aysun Celmez s kojom je naučila čitati i pisati za tri mjeseca.

Tara ističe da u narednom periodu želi nastaviti dalje školovanje.

"Želim prvo završiti srednju školu, a onda i fakultet. Želim da studiram na fakultetu. Nekada čitam knjige kod kuće sa unukom koja ide u osnovnu školu, i ona mi aplaudira kada nešto pročitam, što me posebno obraduje. Nakon što sam naučila čitati i pisati osjećam se mnogo mlađe i sretnije. Bez obzira na vaše godine, nikada nije kasno za obrazovanje i nauku", kazala je ovaj uporna Turkinja.

Direktor Centra za javno obrazovanje u Edirneu Ilhan Dinc istakao je da je do sada oko 1000 polaznika naučilo čitati i pisati u toj ustanovi.

Dodao je da žele pomoći svima koji su nepismeni i žele da nauče nove vještine.

"Pomažemo svima od 7 do 70 godina. Nana Sevim je jedna od naših odlučnih i vrijednih polaznica. Ona sigurno može biti primjer drugima da nikada nije kasno za obrazovanje. Njena misija je sada da bude primjer unučadima i društvu", kazao je Dinc.

Međunarodni dan pismenosti se obilježava svake godine 8. septembra.

TRT Balkan / agencije