Iz ministarstva su naveli da je u operacijama izvedenim pod koordinacijom Regionalne komande žandarmerije u regiji Bestler Dereler, u Sirnaku, neutralizirano sedam terorista.     Foto: AA

U jugoističnom turskom gradu Sirnaku neutralizirana je Hamiyet Yalcinkaya, jedna od tzv. visokonrangiranih terorista PKK u zemlji, koja je bila na crvenoj listi traženih terorista, saopćilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova Turkiye.

Iz ministarstva su naveli da je u operacijama izvedenim pod koordinacijom Regionalne komande žandarmerije u regiji Bestler Dereler, u Sirnaku, neutralizirano sedam terorista. Navedeno je da jedno tijelo pronađeno tokom pretraga u zoni sukoba pripada Hamiyet Yalcinkayi, kodnog imena "Leyla Amed", koja je najviše rangirani terorista u Turkiye i tražena u crvenoj kategoriji.

Ministar MUP-a Suleyman Soylu poručio je kako se odlučno nastavlja borba protiv terorizma, te je čestitao pripadnicima žandarmerije na odlično obavljenoj akciji.

PKK, koja je uvrštena na listu terorističkih organizacija u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, tokom perioda dužeg od 35 godina usmrtila je više od 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i starije osobe. YPG je sirijski ogranak PKK.

TRT Balkan / agencije