Neutraliziran terorista PKK-a, jedan od organizatora napada u Istanbulu

Neutraliziran terorista PKK-a, jedan od organizatora napada u Istanbulu

Terorist Nabo Kele Hayri neutraliziran je na sjeveru Sirije.
U razmjeni vatre sa opozicionom Slobodnom vojskom Sirije tokom antiterorističke operacije Maslinova grana, terorist Hayri je ranjen u oko.          Foto: AA

Turska obavještajna služba (MIT) izvela je još jednu uspješnu antiterorističku akciju na sjeveru Sirije u kojoj je neutraliziran terorist PKK/KCK-a Nabo Kale Hayri, kodnog imena “Mazlum Afrin“, jedan od organizatora prošlogodišnjeg terorističkog napada u centru Istanbula u kojem je ubijeno šest osoba.

Operacija je izvedena u regiji Al Hasakah nakon što su pripadnici MIT-a pratili teroristu Hayrija koji je bio član 14-članog tima kojeg je teroristička organizacija PKK/KCK-PYD/YPG formirala u maju prošle godine za organiziranje napada protiv Turkiye.

Neimenovani sigurnosni izvor saopćio je da je neutralizirani terorist Hayri prikupljao obavještajne podatke za terorističku organizaciju PKK u Siriji i bio organizator terorističkog napada na sjeveru te zemlje u kojem je 2. maja 2021. godine ubijeno četvero civila.

Bio je i među organizatorima terorističkog napada u istanbulskoj ulici Istiklal u kojem je prošle godine ubijeno šest osoba.

U razmjeni vatre sa opozicionom Slobodnom vojskom Sirije tokom antiterorističke operacije Maslinova grana, terorist Hayri je ranjen u oko.

TRT Balkan / agencije