Američki State Department odobrio je 27. januara prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turkiye u iznosu od 23 milijarde dolara, poslavši službenu obavijest Kongresu.       Foto: AA

Važna faza u vezi s prodajom F-16 iz SAD-a Turkiye je prošla, pošto je proces revizije i prigovora u Kongresu prevaziđen.

U 15-dnevnom procesu razmatranja i prigovora koji je počeo nakon službenog obavještenja koje je Kongresu poslao američki State Department 26. januara, jedini prigovor koji je Senatu iznio u subotu bio je senator Kentuckyja Rand Paul.

Iako je Paulov prijedlog proslijeđen Odboru za vanjske poslove Senata, tamo nije poduzeta nikakva radnja po tom prijedlogu.

Tako je, nakon službenog obavještenja američke administracije, u subotu navečer okončan 15-dnevni rok u Kongresu, a nema prepreka da se započne proces prodaje među relevantnim institucijama prema Zakonu o kontroli izvoza oružja SAD-a (AECA).

Ovaj period je određen kao 15 dana za zemlje članice NATO-a i 30 dana za zemlje koje nisu članice NATO-a, prema AECA zakonu.

Američki State Department je 27. januara odobrio prodaju aviona F-16 i kompleta za modernizaciju Turkiye na čekanju od 23 milijarde dolara, poslavši službeno obavještenje Kongresu. Odobrenje je uslijedilo nakon što je Turkiye ratifikovala članstvo Švedske u NATO-u.

Turkiye je u oktobru 2021. godine uputila zahtjev SAD-u za kupovinu 40 novih aviona F-16 Block 70, kao i 79 kompleta za modernizaciju za nadogradnju preostalih aviona.

TRT Balkan