Naselja će biti projektovana u skladu s kulturom, umjetnošću, prirodnom i historijskom teksturom grada, te sociološkom i demografskom strukturom.     Foto: TRT World

Turska vlada je objavila mapu puta za proces oživljavanja i rekonstrukcije nakon razornih zemljotresa koji su 6. februara pogodili južnu Turkiye i ostavili posljedice na više od 13 miliona ljudi.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je 21. februara izjavio da će u roku godine sva sela i gradovi pogođeni zemljotresom biti obnovljeni, s ukupno 200.000 trajnih kuća koje će biti izgrađene za pogođeno stanovništvo 11 pokrajina, uključujući Adanu, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kilis, Malatyu, Osmaniye, Sanliurfu i Elazig.

Ministar životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena Murat Kurum također je podijelio mapu puta za proces oživljavanja regije pogođene zemljotresom.

Prema planu koji se zasniva na "naučnim, brzim i čvrstim principima", bit će preduzete sve mjere kako bi novogradnja bila otporna na katastrofe. Zemljište će biti ispitano sa svih aspekata kao što su morfološki, geološki, geofizički, geotehnički, hidrogeološki i seizmotektonski.

Nadležne vlasti će nastaviti mjerenje otpornosti na zemljotres nove stambene zone razmatranjem mikrozoniranja i geoloških istraživanja.

Prema terenskim istraživanjima starih stambenih područja, procijenit će se opcije uključujući ograničenja zoniranja i smanjenje gustine izgradnje. Objekti će se graditi na čvrstim podlogama na kojima neće doći do ukapljivanja.

Nadalje, udaljenost stambenih područja do linija rasjeda će izračunati stručnjaci, a zatim će se procijeniti analiza rizika.

Sve nove zgrade će biti postavljene prema “modelu naselja od ravnice do planine” za otporne gradove. Tokom izgradnje, sistem oplate tunela temelja splava bit će obavezan na svim objektima.

Naselja će biti projektovana u skladu s kulturom, umjetnošću, prirodnom i historijskom teksturom grada, te sociološkom i demografskom strukturom.

U izgradnji 200 hiljada kuća koju će TOKI započeti u roku dva mjeseca, nijedna zgrada neće prelaziti prizemlje plus tri ili četiri sprata.

Naučnici s univerziteta, inženjeri, arhitekti i urbanisti će biti uključeni u svaku fazu procesa. Nakon faze potrage i spašavanja od katastrofalnih zemljotresa, predsjednik je napomenuo da je postavljeno ukupno 300.000 šatora i trenutno je 865.000 građana smješteno u šatore, a 23.500 građana je u kontejnerima.

“Blizu 376.000 Turaka boravi u studentskim domovima pri Ministarstvu obrazovanja i Ministarstvu omladine i sporta”, dodao je.

"Više od 1,1 milion zgrada je pregledano u regiji. Utvrđeno je da je 458.000 nezavisnih dijelova od 139.000 objekata srušeno, pred rušenjem ili teško oštećeno", naglasio je Erdogan.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u uzastopnim zemljotresima poginulo je više od 42.000 ljudi. Hiljade drugih je povrijeđeno.

TRT Balkan