Saveznici su također poručili da će NATO nastaviti braniti svaki pedalj savezničkog teritorija pristupom od 360 stepeni.     Foto: AA

"Osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i manifestacijama i solidarišemo se s Republikom Turkiye u žalosti zbog gubitka života nakon nedavnih užasnih terorističkih napada", navodi se u zajedničkoj izjavi objavljenoj prvog dana sastanka šefova diplomatije NATO-a u glavnom gradu Rumunije Bukureštu.

Saveznici su također poručili da će NATO nastaviti braniti svaki pedalj savezničkog teritorija pristupom od 360 stepeni.

"NATO će nastaviti štititi naše stanovništvo i braniti svaki pedalj savezničkog teritorija u svakom trenutku. Činit ćemo to u skladu s našim pristupom od 360 stepeni i protiv svih prijetnji i izazova", navodi se u saopćenju.

Ove su izjave uslijedile nakon nedavnog terorističkog napada u prometnoj istanbulskoj ulici Istiklal u kojem je ubijeno najmanje šest osoba, a 81 je povrijeđena.

Ministri vanjskih poslova NATO-a također su izrazili daljnju pomoć NATO-a u nastavku popravljanja uništene energetske infrastrukture Ukrajine i njene zaštite od zračnih napada.
"Osuđujemo ruski progon civilnog stanovništva u Ukrajini i kršenja ljudskih prava, uključujući progonstvo, mučenje i barbarski tretman žena i djece", stoji u saopćenju.

TRT Balkan / agencije