Nakon posjete regijama pogođenim zemljotresom Blinken stigao u Ankaru

Nakon posjete regijama pogođenim zemljotresom Blinken stigao u Ankaru

Blinken je rekao da je "duboko tužan" zbog razaranja prošlosedmičnih zemljotresa u Turkiye.
Blinken je također najavio plan Washingtona za dodatnih 100 miliona dolara za pružanje pomoći za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji.       Foto: AA

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je Ankaru u nedjelju navečer nakon što je posjetio područja pogođena zemljotresom u južnom dijelu Turkiye.

U sklopu dvodnevne posjete Turkiye, koju su ranije ovog mjeseca pogodila dva zemljotresa, Blinken je u nedjelju stigao u vojnu bazu Incirlik u Adani gdje ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu i Blinken su helikopterom Turskih oružanih snaga (TSK) obišli zemljotresom pogođena područja na jugu Turkiye.

Blinken je rekao da je "duboko tužan" zbog razaranja prošlosedmičnih zemljotresa u Turkiye.

"Duboko sam tužan što iz prve ruke vidim razaranja zemljotresa u Turkiye. Sjedinjene Američke Države ostaju posvećene da učine sve što mogu da pomognu u naporima spašavanja, pomoći i oporavka", poručio je Blinken na Twitteru.

Blinken je također najavio plan Washingtona za dodatnih 100 miliona dolara za pružanje pomoći za žrtve zemljotresa u Turkiye i Siriji preko Biroa za stanovništvo, izbjeglice i migracije, humanitarnog biroa State Departmenta i USAID-a.

"SAD će i dalje biti uz turski i sirijski narod", poručio je Blinken.

Kao odgovor na razorne zemljotrese, SAD su do sada odgovorile sa 185 miliona dolara humanitarne pomoći, rekao je Blinken, dodajući da američke kompanije, zajednice i pojedinci također velikodušno pomažu zemljama pogođenim zemljotresima.

TRT Balkan / agencije