Ceremonija puštanja u rad orbitera, koji je izgradio Airbus uz pomoć domaće industrije Turkiye, održana je u glavnom gradu Turkiye Ankari 14. juna 2022. godine, a prisustvovao joj je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.      Foto: AA Archive

Godinu dana nakon što je Turkiye proširila svoje kapacitete za pristup komunikacijama lansiranjem satelita Turksat 5B, nastavlja se rad na izgradnji sljedeće verzije ovog satelita.

Turksat 5B, komunikacijski satelit najveće propusnosti u zemlji, lansirala je kompanije SpaceX 19. decembra 2021. godine sa američke svemirske stanice Cape Canaveral, nakon oko četiri godine testiranja i razvoja.

Ceremonija puštanja u rad orbitera, koji je izgradio Airbus uz pomoć domaće industrije Turkiye, održana je u glavnom gradu Turkiye Ankari 14. juna 2022. godine, a prisustvovao joj je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Program za doprinos domaće industrije Turkiye odigrao je ulogu u razvoju Turksata 5B kako bi pomogao u izgradnji i podršci satelitskom sektoru u zemlji.

Stečeno iskustvo sada se koristi za izgradnju i dizajn njegovog domaćeg nasljednika, Turksat 6A.

Dva komada komunikacijske opreme koja će se nalaziti na Turksatu 6A proizvedena su u Turkiye i dizajnirala ih je Aselsan, vodeća vazduhoplovna kompanija.

Testovi se nastavljaju za Turksat 6A, koji je jedan od glavnih projekata turske nacionalne tehnološke inicijative, u okviru koje se neki od njegovih podsistema, zemaljske stanice i softvera razvijaju domaćim resursima.

Kada Turksat 6A bude lansiran u svemir sljedeće godine, Turkiye će biti jedna od 10 zemalja koje mogu proizvesti vlastiti komunikacijski satelit.

TRT Balkan / agencije