Samo neki do brojnih tehnoloških dostignuća su turski ratni brod TCG Anadolu, satelit za posmatranje IMECE i metro linije u Ankari i Istanbulu.           Foto AA

U Republici Turkiye su tokom aprila ove godine predstavljena brojna tehnološka dostignuća, mega investicije i infrastrukturni projekti.

Samo neki do brojnih tehnoloških dostignuća su turski ratni brod TCG Anadolu, satelit za posmatranje IMECE i metro linije u Ankari i Istanbulu.

Prvo je 3. aprila u predsjedničkom kompleksu u Ankari održana ceremonija isporuke modela T10X prvog turskog automobila Togg.

Potom je 8. aprila puštena u rad metro linija Basaksehir - Cam i Gradska bolnica Sakura - Kayasehir, dužine 6,2 kilometra, čime je dodatno obogaćena transportna infrastruktura Istanbula.

Dva dana kasnije na svečanosti održanoj u brodogradilištu Sedef u Istanbulu isporučen je ratni brod "TCG Anadolu".

Potom je 12. aprila u Ankari svečano otvorena metro linija AKM-Gar-Kizilay, dužine 3,3 kilometra, koju je izgradilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

Tri dana kasnije otvorena je Gradska bolnica Kocaeli kapaciteta 1.218 kreveta. Istog dana Turkiye je uspješno u svemir lansirala IMECE, prvi nacionalni satelit visoke rezolucije za posmatranje Zemlje.

Onda je 17. aprila svečano otvoren Istanbulski finansijski centar, a dan kasnije u Eskisehiru je otvoreno Postrojenje za rijetke zemaljske elemente te na šine puštena električna lokomotiva tipa E5000, koja je proizvedena nacionalnim resursima.

Potom je 20. aprila u okviru Projekta razvoja gasnog polja Sakarya koji sprovodi Turska naftna korporacija (TPAO), održana ceremonija puštanja u mrežu 710 milijardi kubnih metara prirodnog gasa otkrivenog u Crnom moru.

Onda je 23. aprila obnovljeni tenk Altay, koji je već u fazi masovne proizvodnje, svečano isporučen Oružanim snagama Turkiye.

Osim nabrojanih uspjeha, 26. aprila će u promet biti puštena brza željeznička linija Ankara - Sivas, koja će smanjiti vrijeme putovanja između Ankare i Sivasa sa 12 sati na dva sata.

Potom je planirano da 27. aprila u rad bude pušten prvi blok nuklearne elektrane Akkuyu, prve turske nuklearne elektrane, koja će zvanično imati status nuklearne elektrane dobivanjem nuklearnog goriva.

Dva dana kasnije, odnosno 29. aprila, biće otvorena prva faza Nacionalnog parka Aerodroma Ataturk, koji će biti peti po veličini gradski park u svijetu i najveći gradski park u Turkiye.

Potom će 1. maja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objaviti najnovije podatke o Hurjetu, prvom turskom vojnom avionu koji je već uspješno izvršio prvi testni let, te nacionalnim odbrambenim projektima kao što su MMU i ANKA-3.

Osim toga, 3. maja je planirano otvaranje novog tunela Zigana, koji povezuje Trabzon sa Bayburtom, Askaleom i Erzurumom preko Gumushanea.

TRT Balkan / agencije