Afshin Esmaeil Ghaderzadeh, najniži čovjek na svijetu, uputio je pozdrave Sultanu Kosenu, najvišem čovjeku na svijetu, i poručio mu da bi ga volio posjetiti u Turkiye.         Foto: AA

Afshin Esmaeil Ghaderzadeh, najniži čovjek na svijetu, uputio je pozdrave Sultanu Kosenu, najvišem čovjeku na svijetu, i poručio mu da bi ga volio posjetiti u Turkiye.

Ghaderzadeh je 21-godišnjak koji je visok 65,24 centimetra i težak 6,5 kilograma. Od 2022. godine je i zvanično najniži čovjek na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda.

U izjavi za Anadolu, Ghaderzadeh, koji također drži Guinnessov rekord za najmanje ruke na svijetu, kazao je da strastveno voli ples i obrazovanje.

Rekao je da se zbog svoje posebne tjelesne građe školovao kod kuće kod privatnog učitelja.

Izrazio je i želju da posjeduje automobil koji bi bio napravljen posebno za njega, jer komercijalna vozila nije u stanju voziti.

“Posebno želim posjetiti Turkiye, Španiju, Rusiju, SAD, Veliku Britaniju i Kinu. Najviše od svega želim vidjeti Istanbul. Odavde šaljem pozdrave Sultanu Kosenu. Zdravo Sultane! Ako Bog da, doći ću u Turkiye i biće mi zadovoljstvo upoznati vas“, rekao je on.

Sultan Kosen, najviši čovjek na svijetu iz turskog Mardina, visok je 2,51 metar.

TRT Balkan / agencije