Ministar unutrašnjih poslova Soylu u koordinacijskom centru Uprave za vanredne situacije (AFAD) kazao je da su sve nadležne službe na terenu.      Foto: AA

Ministar unutrašnjih poslova republike Turkiye Suleyman Soylu saopćio je da je, prema dosadašnjim informacijama, od posljedica večerašnjih zemljotresa u Hatayu poginulo najmanje troje ljudi, a da je u bolnice odvezeno 213 povrijeđenih.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je večeras okrug Defne u turskoj provinciji Hatay u 8,04 sati po lokalnom vremenu.

Tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar se nalazio u okrugu Samandag u provinciji Hatay.

Ministar unutrašnjih poslova Soylu u koordinacijskom centru Uprave za vanredne situacije (AFAD) kazao je da su sve nadležne službe na terenu i da do sada imaju informaciju da su ukupno tri osobe poginule i to po jedna u hatajskim okruzima Antakya, Defne i Samandag.

“Do sada je u bolnice prebačeno 213 povrijeđenih građana.

Akcije traganja i spašavanja provode se na tri ruševine zgrada. Ispod jedne su tri, ispod druge dva i ispod treće jedan naš građanin.

Do sada su zaprimljene 42 dojave, a poslane su ekipe po svim tim dojavama.

U 39 prijava nije bilo težih slučajeva ili se radilo o manjim intervencijama izvlačenja iz ruševina“, rekao je Soylu.

Soylu je kazao da je nakon zemljotresa zabilježeno i 26 naknadnih podrhtavanja tla u toj regiji i da tlo i dalje podrhtava.

Pozvao je građane da ne prilaze oštećenim zgradama i objektima upravo zbog naknadnih podrhtavanja koja mogu izazvati urušavanje.

On je odao počast poginulim i uputio poruke sućuti građanima pogođenim novim zemljotresima koji su se dogodili svega dvije sedmice nakon razornih zemljotresa sa epicentrima u Kahramanmarasu.

TRT Balkan / agencije