Na profilima AFAD-a na društvenim mrežama podijeljene su informacije o aktivnostima na jugu Turkiye.            Foto: Reuters

U gradovima na jugu Turkiye koje su 6. februara pogodila dva snažna zemljotresa, sa epicentrom u gradu Kahramanmarasu, dosad je za potrebe građana pogođenih katastrofom postavljeno 356.419 šatora i 8.530 kontejnera, saopćeno je iz turske Uprave za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Na profilima AFAD-a na društvenim mrežama podijeljene su informacije o aktivnostima na jugu Turkiye, a istaknuto je kako su na 332 punkta, u 11 turskih gradova, formirana šatorska naselja kako bi se zadovoljile potrebe građana za skloništem.

Najviše šatora podignuto je na području provincije Hatay, jednom od najteže pogođenih južnih gradova Turkiye, a tu je podignuto 97.212 šatora.

Planirano je da se postavi ukupno 103.684 kontejnera u 162 različita područja u provincijama pogođenim zemljotresom. U sklopu plana dosad je završeno postavljanje 8.530 kontejnera.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara su pogodila južne dijelove Turkiye s epicentrom u Kahramanmarasu, u kojima je poginulo najmanje 44.218 ljudi.

TRT Balkan / agencije