Na izborima su glasali najviši muškarac i žena na svijetu, oboje iz Turkiye.

Turkinja Rumeysa Gelgi, koja ima Weaverov sindrom i ušla je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najviša žena na svijetu, glasala je danas na izborima u turskom gradu Karabuku.

Turkinji visokoj 2,15 metara je odnesena pokretna glasačka kutija. Gelgi je kazala kako je prethodnih godina odlazila glasati na biralište, ali kako je ove godine koristila mobilnu glasačku kutiju, za koju je kazala kako je vrlo korisna.

"Želim najbolje svojoj zemlji. Glasala sam, hvala vam", kratko je kazala Gelgi.

Također, svoju građansku dužnost obavio je i najviši muškarac na svijetu, također iz Turkiye.

Glasao je u naselju Alibey u Mardinu. Zbog problema koje ima s hodom, tražio je traktorsku prikolicu uz pomoć koje je otišao na glasačko mjesto.

"Sretno našoj zemlji", poručio je Kosen nakon glasanja.

Turčin Sultan Kosen, iz grada Mardina, visok je dva metra i 51 centimetar i već 14 godina nosi titulu najvišeg čovjeka na svijetu. Kosen je, osim s visinom od 2,51 metra, ušao u Guinnessovu knjigu rekorda i kao vlasnik najdužih dlanova (27,5 centimetara) i najdužih stopala (36,5 centimetara).

Građani Turkiye danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasa prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redoslijedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turkiye.

Birališta će biti otvorena do 17 sati po lokalnom vremenu, u 87 regija.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turkiye, u 73 države i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva. Kako je saopćila Vrhovna izborna komisija Turkiye, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

TRT Balkan / agencije