Od američkog ambasadora je zatraženo da pojasni detalje i motive posjete američkog generala Siriji.     Foto: AA

Vlasti Republike Turkiye zatražile su objašnjenje od vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vezi s posjetom američkog načelnika Generalštaba Marka Milleya regijama koje na sjeveroistoku Sirije pod okupacijom drži teroristička organizacija YPG/PKK.

Neimenovani diplomatski izvor saopćio je da je američki ambasador u Ankari Jeff Flake pozvan danas na razgovor u tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Od Flakea je zatraženo da pojasni detalje i motive posjete američkog generala Siriji. Glasnogovornik američkog Generalštaba pukovnik Dave Butler rekao je za Anadoliju da je general Milley danas posjetio sjeveroistočnu Siriju kako bi se sastao s američkim vojnicima u toj regiji.

"Dok je bio tamo, primao je novosti o misiji protiv Daesh-a, pregledao mjere zaštite snaga i procijenio napore za repatrijaciju za izbjeglički kamp Al Hol", rekao je Butler.

YPG je sirijski ogranak PKK-a, organizacije koja je proglašena terorističkom u SAD-u, Evropskoj uniji i Turkiye. Američka podrška YPG-u izaziva tenzije u odnosima između Ankare i Washingtona.

TRT Balkan / agencije