Naglašeno je da Turkiye intenzivno radi na uspostavi trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta na južnom Kavkazu, te da provodi proces normalizacije odnosa s Armenijom.    Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye reagovalo je u četvrtak na posljednju odluku Europskog parlamenta (EP) o Karabahu. Ankara je osudila ovu odluku te poručila kako je zasnovana na retorici nekih populističkih i diskriminatornih europarlamentaraca.

Ministarstvo je objavilo saopćenje povodom odluke Europskog parlamenta pod nazivom "Stanje u Nagorno-Karabahu nakon azerbajdžanskog napada i kontinuiranih prijetnji Azerbajdžana Armeniji".

Ističe se kako je riječ o "neobvezujućoj odluci" koju je danas usvojio EP i kako je ona "simbol neodgovornosti, predrasuda, pristranosti i neznanja".

"Osuđujemo ovu odluku zasnovanu na retorici nekih populističkih i diskriminatornih europarlamentaraca koji ciljaju našu zemlju i koji godinama provode odluke pune neutemeljenih optužbi protiv Turkiye. Europska politika, u kojoj populizam, rasizam, islamofobija, antiintegracija postupno jačaju, eksponira se sa svim svojim ekscesima u EP-u u sadašnjem sastavu. Naša je želja za budućnost EU-a da sadašnji EP, čiji mandat uskoro ističe, ima novi sastav sačinjen od konstruktivnih, uključivih i razumnih predstavnika koji su predani temeljnim vrijednostima EU-a", naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

Naglašeno je da Turkiye intenzivno radi na uspostavi trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta na južnom Kavkazu, te da provodi proces normalizacije odnosa s Armenijom, dajući konkretan doprinos mirovnom procesu između Armenije i Azerbajdžana.

Istaknuto je također da je Turkiye mobilizirala sva svoja sredstva za uspostavu mira, bratstva i zajedničkih interesa u okviru međunarodnog prava u svim područjima sukoba i humanitarnih kriza, uključujući ukrajinski rat, te da je pod vodstvom turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana "temeljni akter čija težina i napori su od koristi".

"Smatramo da je sistemska slabost da se takvi neodgovorni tekstovi, koje niko ne razmatra, ali će privući pažnju marginalnih segmenata, mogu prikazati kao odluke EP-a. Mi ih ne shvaćamo ozbiljno", zaključeno je u saopćenju.

TRT Balkan / agencije