Naglašeno je kako bi građani koji žive ili planiraju putovati u zemlje u kojima se takva djela događaju trebali biti oprezni.     Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye izdalo je u subotu upozorenje svojim građanima koji putuju u evropske zemlje da budu oprezni zbog porasta antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija, kao i propagandnih demonstracija protiv Turkiye od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama.

"U posljednje vrijeme uočava se porast antiislamskih, ksenofobnih i rasističkih akcija u nekim evropskim zemljama, kao i propagandnih demonstracija protiv naše zemlje od strane grupa povezanih s terorističkim organizacijama. Ovakav razvoj događaja, koji odražavaju opasne dimenzije vjerske netolerancije i mržnje u Evropi, jasno otkrivaju alarmantan nivo koji su dostigli rasistički i diskriminatorski pokreti u Evropi", piše u saopćenju.

Naglašeno je kako bi građani koji žive ili planiraju putovati u zemlje u kojima se takva djela događaju trebali biti oprezni, držati se podalje od područja gdje bi se demonstracije mogle intenzivirati, djelovati smireno pred mogućim ksenofobnim i rasističkim uznemiravanjem i napadima.

Dodano je također kako se mogu obratiti lokalnim snagama sigurnosti, pomno pratiti lokalne medije i medijske kuće, a posebno je korisno da prate dodatna upozorenja sigurnosnih snaga zemalja i najave koje Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye, ambasade i generalni konzulati u tim zemljama mogu dati.

"Naši državljani koji žive u Evropi ili planiraju putovati u europske zemlje mogu se u slučaju potrebe obratiti Konzularnom pozivnom centru našeg Ministarstva čiji se kontakt podaci nalaze u nastavku", navedeno je u saopćenju.

TRT Balkan / agencije