“Danas je antiterorističku operaciju pokrenula azerbejdžanska vojska, ciljajući isključivo vojne elemente“, navodi se u saopćenju.      Foto: AA

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turkiye saopćilo je povodom posljednjih dešavanja u Karabahu da Azerbejdžan na svojoj suverenoj teritoriji poduzima neophodne mjere.

U saopćenju se navodi da nelegitimni armenski naoružani elementi u azerbejdžanskom regionu Karabaha već duže vrijeme nastavljaju oružane napade i provokacije protiv azerbejdžanske vojske.

“Danas je antiterorističku operaciju pokrenula azerbejdžanska vojska, ciljajući isključivo vojne elemente“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je istaknuto da nije riješena legitimna i opravdana zabrinutost koju Azerbejdžan stalno izražava u vezi sa situacijom na terenu od završetka Drugog rata u Karabahu.

“Azerbejdžan je morao da preduzme mjere koje je smatrao potrebnim na sopstvenoj suverenoj teritoriji“, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Turkiye je također poručila da smatra da je osiguranje nastavka pregovaračkog procesa između Azerbejdžana i Jermenije na način orijentiran na rezultate jedini način da se uspostavi stabilnost.

TRT Balkan / agencije