Muharrem Ince ovoga puta će se kandidirati za predsjednika ispred svoje nove stranke - Memleket partije.     Foto: AA

Prije nego što je Muharrem Ince osnovao vlastitu političku stranku, dugo godina je predstavljao glavnu opozicionu stranku u zemlji, Republikansku narodnu partiju (CHP), ponajviše kao predsjednički kandidat na općim izborima 2018. godine.

Kao predsjednički kandidat, Ince je dobio nešto više od 30 posto glasova i zauzeo drugo mjesto iza Recepa Tayyipa Erdogana iz Partije pravde i razvoja (AK partije), koji je dobio 53 posto.

Njegov uspon na vrh CHP-a, a kasnije i njegov odlazak iz stranke, sve je počelo na lokalnom nivou u njegovoj rodnoj pokrajini Yalova, gdje je rođen u selu Elmalik 4. maja 1964. godine.

U Yalovi, Ince je obnašao različite funkcije u nevladinim organizacijama prije nego što je s 38 godina odlučio da želi ući u parlament. Pridružio se CHP-u ranih 1990-ih kao član parlamenta Yalove i služio je četiri mandata.

Služio je i kao pokrajinski predsjednik Yalove Ataturkist Thought Association (ADD), sekularne organizacije koja podržava ideje osnivača Turkiye, Mustafe Kemala Ataturka, a čak je bio i šef press-službe lokalnog fudbalskog kluba Yalovaspor.

Kampanja za predsjednika, pukotine unutar CHP-a

Prije nego što se ovaj 58-godišnjak zainteresirao za politiku, njegova prava strast bilo je podučavanje.

Diplomirao je na Fakultetu za obrazovanje Necatibey tadašnjeg Univerzitetu Uludag (sada Univerzitet Balikesir). Kasnije je radio kao nastavnik fizike i direktor škole u raznim srednjim školama i privatnim nastavnim ustanovama.

Ince se kandidirao za rukovodstvo CHP-a i izabran je za zamjenika predsjednika pod predsjedavajućim Kemalom Kilicdarogluom, a na toj funkciji je bio između juna 2010. i augusta 2014. Ince, koji je oženjen suprugom Ulku i ima sina Saliha Ardu, ponovo je biran na tu funkciju 2011. i 2013. godine. Podnio je ostavku u augustu 2014, a zamijenio ga je Levent Gok.

Tokom lokalnih izbora 2014. godine, Ince je također imao snažnu ulogu u podršci Vefi Salmanu, kandidatu CHP za gradonačelnika Yalove. Aktivno je učestvovao u kampanji i tokom prebrojavanja glasova u Yalovi.

Ali pukotine u Inceovom podijeljenom odnosu sa CHP-om počele su se pokazivati nakon poraza stranke na predsjedničkim izborima 2014.

Ince je počeo oštro kritizirati sadašnjeg lidera stranke Kilicdaroglua nakon što je zajednički predsjednički kandidat za CHP i Partiju nacionalističkog pokreta (MHP) Ekmeleddin Ihsanoglu izgubio od Erdogana. Ince je ubrzo potom proglasio kandidaturu za predsjednika stranke.

Na konferenciji za novinare 14. augusta, Ince je rekao da više neće dozvoliti da CHP izgubi ugled u očima turske javnosti i tvrdio da strankom vodi mala oligarhijska elita.

Kandidirao se za vodstvo stranke, ali je izgubio na kongresu 2014. sa samo 415 glasova delegata u odnosu na Kilicdarogluovih 740. U sljedećem izbornom ciklusu, Ince se ponovo kandidirao za predsjednika CHP-a.

Tokom 36. konvencije CHP-a u februaru 2018. godine, Ince je ovog puta dobio 447 glasova partijskih delegata, dok je Kilicdaroglu osvojio 790 glasova i ponovo je proglašen za lidera stranke.

Ali Ince je izabran da bude predsjednički kandidat stranke na predsjedničkim izborima te godine. Kilicdaroglu je izjavio podršku CHP-a Inceu, a njegova kandidatura je objavljena ubrzo nakon toga.

Inceova kampanja 2018. započela je izbornim skupom u Yalovi pod sloganom “Turkiye’ye guvence Muharrem Ince”, što otprilike znači “Garancija Turkiye, Muharrem Ince”. Ali, na kraju je Erdogan pobijedio Incea. Aktuelni lider osvojio je 52,6 posto glasova dok je Ince dobio 30,64 posto glasova.

Nakon 37. konvencije CHP-a, Ince je najavio da će osnovati novu političku stranku pod nazivom Memleket partija u septembru 2020.

Najavio je ostavku u CHP-u u januaru 2021, a formalno je dao ostavku mjesec poslije.

TRT Balkan