Ratni brod ima vojnu bolnicu kapaciteta najmanje tridesetak kreveta, dvije operacione sale, stomatološku jedinicu, intenzivnu njegu i infektologiju.     Foto: AA

Turkiye je lansirala svoj dugo očekivani najveći ratni brod i prvi nosač borbenih letjelica bez posade (UCAV) na svijetu, čime je poboljšala svoje pomorske sposobnosti i učinila zemlju jednom od rijetkih nacija na svijetu s nosačem aviona domaće proizvodnje.

Višenamenski amfibijski napadački brod TCG Anadolu, koji će ojačati politički status i vodstvo Turkiye u cijelom svijetu, simbolizira “Stoljeće Turkiye“, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na ceremoniji isporuke u ponedjeljak u Istanbulu.

“TCG Anadolu ima sposobnosti za izvođenje vojnih operacija u svakom dijelu svijeta”, dodao je Erdogan.

“Moći ćemo se brzo prebaciti u krizna područja ovim brodom.“

Prema Canu Kasapogluu, direktoru Programa za istraživanje sigurnosti i odbrane pri istanbulskom Centru za ekonomiju i vanjsku politiku EDAM-u, „S obzirom na to da su prestižni ratni brodovi među najvrednijim diplomatskim imovinama zemlje koju predstavljaju, TCG Anadolu je oruđe odbrambene diplomatije od 30.000 tona”.

Kasapoglu je u analizi za Anadoliju naveo da će ratni brod TCG Anadolu privući pažnju međunarodnih medija svakom posjetom luci, isporučenom porukom i posjetom lidera koji se nalazi na brodu. Evo zašto je ratni brod jedinstven dodatak turskoj vojsci.

Iako je najavljen kao prvi svetski UCAV nosač, laki napadački avion Hurjet koji je u razvoju također će moći slijeteti i polijeteti s ratnog broda.

Osim toga, turski UCAV, Bayraktar TB3 i Kizilelma će pružiti vrhunske udarne sposobnosti TCG Anadolu.

Prvi UCAV (SIHA) brod na svetu TCG Anadolu ulazi u inventar Oružanih snaga Turkiye.     Foto: AA

Proizveden u okviru Projekta višenamenskog amfibijskog napadačkog broda, TCG Anadolu će moći prenijeti snage najmanje veličine bataljona na određene lokacije sa vlastitom logistikom bez potrebe za podrškom matične baze.

Plovilo ima kapacitet za transport maksimalno 94 vozila na svojim palubama, uključujući 13 tenkova, 27 oklopnih amfibijskih napadačkih vozila, 6 oklopnih transportera za osoblje, 33 druge vrste vozila i 15 prikolica.

Na pilotskoj palubi broda može biti raspoređeno deset helikoptera ili 11 borbenih dronova (UCAV), a u hangaru se može transportovati 19 helikoptera ili 30 borbenih dronova.

Ratni brod ima vojnu bolnicu kapaciteta najmanje tridesetak kreveta, dvije operacione sale, stomatološku jedinicu, intenzivnu njegu i infektologiju.

Lokalno su razvijeni brodski sistem naoružanja, upravljač borbom, elektronsko ratovanje, infracrvena pretraga i praćenje, elektrooptička pretraga, lasersko upozorenje, sistemi odbrane od torpeda i radari.

TRT Balkan