Prema sigurnosnim izvorima, djelovala je i vodila terorističke aktivnosti protiv Turkiye iz Sirije.     Foto: AA

Turska obavještajna agencija (MIT) neutralizirala je na području sirijskog Manbija teroristkinju YPG/YPJ-a Umanu Dervis.

Prema sigurnosnim izvorima, Umana Dervis, kodnog imena Sara/Servin Derik, bila je zadužena za ogranak terorističke organizacije PKK u Siriji.

Dervis se pridružila terorističkoj organizaciji PKK 1998. godine, a kasnije je postala jedan od vođa jedinice osnovane s ciljem provođenja subverzivnih aktivnosti u većim turskim gradovima.

Prema sigurnosnim izvorima, djelovala je i vodila terorističke aktivnosti protiv Turkiye iz Sirije.

MIT je pratio teroristkinju nakon što su obavještajci otkrili kako koordinira napade na turske sigurnosne snage na sjeverozapadu Sirije.

Nakon što je otkrio njenu lokaciju u regiji Manbij, MIT je izveo akciju u kojoj je neutralizirana ova teroristkinja i njeni saradnici.

Turske snage su u proteklih šest godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama "Štit Eufrata“ (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

TRT Balkan / agencije