Turske snage sigurnosti provode opsežne antiterorističke operacije na sjeveru Iraka.     Foto: AA Screenshot

Ministarstvo odbrane Republike Turkiye saopćilo je da teroristi PKK-a podmeću požare i uništavaju šume na sjeveru Iraka.

“Grozni plan terorističke organizacije PKK. Pokušavaju da se sakriju paljenjem šuma“, saopćilo je Ministarstvo.

Turske snage sigurnosti provode opsežne antiterorističke operacije na sjeveru Iraka.

“Teroristi, koji su koristili civile u selu Dergele kao štitove i gađali naše vojnike iz minobacača, počeli su da pale šume kako ih ne bi mogli otkriti. Znajući za osjetljivost naših turskih oružanih snaga prema civilima i stambenim područjima, teroristi su koristili mještane kao štitove i zapalili šume da bi se sakrili“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi da teroristi obmanama pokušavaju optužiti turske snage da izazivaju požare u operacijama.

“Šta god teroristička organizacija PKK radi, osjetljivost naših turskih oružanih snaga prema civilima, naseljima, životnoj sredini će se nastaviti. S druge strane, teroristi neće moći pobjeći“, poručili su iz Ankare.

PKK-a je separatistička teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Planinske regije Kandil, Gara, Metina, Avasin-Basyan, Hakurk, Zap i Haftanin nalaze se na sjeveru Iraka i predstavljaju glavne utvrde terorističke organizacije PKK-a.

TRT Balkan / agencije