Prošle sedmice, Koca je vodio telefonske razgovore sa izraelskim i egipatskim kolegama radi prebacivanja pacijenata iz opkoljene palestinske enklave preko graničnog prelaza Rafah.     Foto: AA

Ukupno 26 pacijenata iz Gaze i njihovih 13 pratilaca koji su prošli preko graničnog prelaza Rafah s Egiptom biće dovedeni u srijedu naveče u Turkiye, rekao je u srijedu turski ministar zdravlja Fahrettin Koca.

On je novinarima rekao da će pacijenti koji se šalju u Turkiye iz Gaze biti prvi stanovnici Gaze koji će putovati iz Egipta u drugu zemlju na liječenje.

Prošle sedmice, Koca je vodio telefonske razgovore sa izraelskim i egipatskim kolegama radi prebacivanja pacijenata iz opkoljene palestinske enklave preko graničnog prelaza Rafah.

Tako je formiran koordinacioni tim sa kontakt osobama iz Turkiye, Egipta i Izraela.

Turkiye je isporučila tone opreme za pomoć, uključujući lijekove, medicinske uređaje i vozila hitne pomoći za narod Gaze, gdje je humanitarna situacija teška zbog izraelskih napada koji su uslijedili nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju već 40 dana, a najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 7.800 žena i djece, dok je više od 29.200 povrijeđeno.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

TRT Balkan / agencije