"Aktivnosti Tesle u vezi s ulaskom na tursko tržište sa stanicama za punjenje se nastavljaju. Zapravo, oni su i ranije trebali doći u Turkiye, ali je proces trajao malo duže zbog njihovih internih procjena", kazao je Varank.      Foto: AA

Varank, koji je početkom sedmice u okviru posjete SAD-u posjetio i Silicijsku dolinu, poznatu kao centar tehnologije i inovacija, iznio je detalje sastanaka održanih u Teslinoj fabrici Fremont.

Pozicija na svjetskom tržištu

Podsjetio je posebno na Teslinu važnu poziciju na svjetskom tržištu.

"Tesla je jedan od automobilskih brendova budućnosti u automobilskoj industriji. Trenutno pokušava da proširi svoj utjecaj i tržište širom svijeta. Jedna je od najvećih kompanija u Kini, pokušava da bude prisutnija i na evropskom tržištu sa svojom fabrikom u Njemačkoj, a želi da uđe i na tursko tržište", rekao je Varank.

Naglasio je da je ova kompanija u pregovorima o dolasku na tursko tržište.

"Aktivnosti Tesle u vezi s ulaskom na tursko tržište sa stanicama za punjenje se nastavljaju. Zapravo, oni su i ranije trebali doći u Turkiye, ali je proces trajao malo duže zbog njihovih internih procjena", kazao je Varank.

Turkiye ima ozbiljan sistem podsticaja

Istakao je da im je vrlo važno da Tesla ulaže u tehnologiju u Turkiye.

"Turkiye ima veoma ozbiljan sistem podsticaja, posebno u smislu ulaganja, istraživanja i razvoja. Rekli smo: 'Dođite, iskoristite ovo, investirajte'. Ulazak na tržište im je važan, ali nama je također važno da ulažemo u tehnologiju i proizvodnju. Dostavili smo im naše prijedloge. Tesla već ima dobavljače iz Turkiye", rekao je ministar Varank.

Istakao je da ova kompanija ima proizvode koji se proizvode samo u Turkiye.

"Nama je važno da koriste takvu infrastrukturu. Nastavit ćemo pregovore u narednom periodu. Pozivamo globalne brendove iz svih dijelova svijeta u našu zemlju. Pozivamo sve kompanije u različitim sektorima, kao i u automobilskoj industriji da ulažu u Turkiye. Kao što znate, nakon pandemije COVID-19 došlo je do značajnih promjena u svijetu. Sada prolazimo kroz promjene i transformaciju. Zapadne zemlje su u potrazi za različitim dobavljačima. Turkiye je jedna od najvažnijih alternativa. U tom smislu želimo da sarađujemo i s Teslom."

Saradnja Turkiye s Teslom

Varank je također kazao da saradnja Turkiye s Teslom nije ograničena samo na automobilsku industriju, dodajući da je izvršni direktor Tesle Elon Musk bio u posjeti Turkiye.

Podsjetio je da je Turkiye nakon te posjete lansirala satelite Turksat 5A i Turksat 5B u svemir pomoću Tesline rakete SpaceX i da je Turkiye jedan od prvih kupaca u sklopu sistema SpaceX.

Varank je posjetio Teslinu fabriku Fremont, jedan od najvećih proizvodnih pogona u Kaliforniji, i informisao se o automobilima koje proizvodi ta kompanija.

Ministar Varank je također održao i sastanak s čelnicima kompanije tokom posjete fabrici.

TRT Balkan / agencije