Peter Szijjarto je naveo da je Mađarska u Turkiye poslala 167 pripadnika za traženje i spašavanja i 28 pasa.     Foto: AA

Mađarski ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Peter Szijjarto izjavio je da su zemljotresi koji su početkom mjeseca pogodili Turkiye duboko potresli njegovu zemlju, te da su spremni pomoći prijateljskoj zemlji u pocesu oporavka.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom vanjskih poslova Turkiye Mevlutom Cavusogluom osvrnuo se na razorne zemljotrese u toj zemlji.

"Vijest o zemljotresu nas je potresla, sve nas u Mađarskoj. Jer bratski narod i nacija doživjeli su veliki problem i to nas je zabrinulo", rekao je Szijjarto.

Podsjetio je da su isporučili pomoć Turkiye za manje od 24 sata. "Naravno, ne možemo se u potpunosti pripremiti za tako veliku katastrofu", istakao je Szijjarto.

Naveo je da je Mađarska u Turkiye poslala 167 pripadnika za traženje i spašavanja i 28 pasa.

Szijjarto je istakao da je ovaj tim spasio 35 života.

Naglasio je kako je podrška onima koji su ostali bez domova najvažnije pitanje u narednom periodu.

Naveo je da su vojnim helikopterom dovezli 10 tona medicinske i humanitarne pomoći, te da će u narednom periodu nastaviti pružati pomoć u skladu s potrebama.

Szijjarto je istakao da Turkiye i Mađarska nastavljaju svoje strateško partnerstvo.

"Turkiye je prijatelj Mađarske. Stojimo uz naše prijatelje kada su u nevolji i nastavit ćemo biti uz njih za njihovu ponovnu normalizaciju", rekao je mađarski ministar.

Naglasio je da se sigurnost opskrbe energijom ne može osigurati bez Turkiye.

"Turkiye osigurava veliki dio opskrbe Mađarske prirodnim plinom kao tranzit. Naši budući planovi za diverzifikaciju prirodnog plina ne mogu biti bez Turkiye", kazao je Szijjarto.

Dotakao se i rata u Ukrajini.

"U našem je interesu završiti rat u Ukrajini. Želimo prekid vatre i početak mirovnih pregovora odmah", pojasnio je Szijjarto.

Posjetio je i Upravu za vanredne situacije Turkiye (AFAD). "Pomoć (koju su isporučili) sastoji se dijelom od lijekova, a dijelom od potrebnog materijala za preživljavanje u teškim zimskim uslovima", rekao je Szijjarto.

TRT Balkan / agencije