Cavusoglu je izrazio zahvalnost turskim biračima koji su glasali u inostranstvu.      Foto: AA

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu glasao je u školi u Antaliji u pratnji supruge Hulye Cavusoglu.

Šef turske diplomatije je nakon glasanja novinarima kazao da su glasači prije dvije sedmice odlučili da bude održan drugi krug izbora za predsjednika države.

"Izbori su tada održani u svjetlu demokratske zrelosti i time smo dali lekciju cijelom svijetu. Turski narod voli demokratiju i to je bio istinski praznik demokratije. Nadamo se da će i ovaj drugi krug biti pravi praznik demokratije", rekao je Cavusoglu.

Također je izrazio zahvalnost turskim biračima koji su glasali u inostranstvu.

"Ovo je i za njih praznik demokratije. Možemo biti na različitim stranama, možemo imati različite stavove, ali u konačnici svi moramo štititi demokratiju. Nadam se da će izbori biti od koristi za našu državu i naš narod", kazao je Cavusoglu.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja. Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turkiye, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije