Ministar nacionalne odbrane Turkiye Hulusi Akar u pratnji komandnog vrha Oružanih snaga Turkiye (TSK) obišao je jedinice na granici s Irakom.       Foto: AA

Ministar nacionalne odbrane Turkiye Hulusi Akar u pratnji komandnog vrha Oružanih snaga Turkiye (TSK) obišao je jedinice na granici s Irakom.

Akar je rano jutros, nakon noći provedene u Komandnom operativnom centru kopnene vojske, obišao granicu s Irakom.

U pratnji Akara bili su načelnik Generalštaba turske vojske general Yasar Guler, komandant kopnenih snaga general Musa Avsever, komandant mornaričkih snaga admiral Ercument Tatlioglu i komandant vazduhoplovnih snaga general Atilla Gulan.

Nakon slijetanja na aerodrom "Salahuddin Eyubi" u Yuksekovi, u Hakkariju, Akar je s komandnim vrhom turske vojske prešao u Komandu 3. pješadijske divizije.

Turkiye je pokrenula operaciju “Kandža-katanac“ u aprilu kako bi ciljala na skrovišta terorističke organizacije PKK u regijama Metina, Zap i Avasin-Basyan u sjevernom Iraku, koje se nalaze blizu turske granice.

Prethodile su joj operacije “Kandža-Tigar“ i “Kandža-Orao“ pokrenute 2020. godine kako bi se iskorijenili teroristi koji se skrivaju u sjevernom Iraku i planiraju prekogranične napade u Turkiye.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koji se nalazi na popisu terorističkih organizacija Turkiye, SAD-a i Evropske unije, odgovoran je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare. YPG je sirijski ogranak te terorističke organizacije.

TRT Balkan / agencije