750 vrtećih derviša obilježilo je 750. godišnjicu smrti Mevlane Rumija veličanstvenom ceremonijom u Aja Sofiji.       Foto: AA Archive

Visoka zvaničnica Međunarodne Mevlana fondacije, grupe posvećene širenju učenja Mevlane Rumija, pjesnika, mistika i učenjaka iz 13. stoljeća koji je većinu svog života živio u Turkiye, izjavila je da njihovi programi nastoje prenijeti Mevlanine poruka ljudima širom svijeta.

Esin Celebi Bayru, Rumijev potomak 22. generacije, poznate kao Rumi na Zapadu, i potpredsjednice Međunarodne Mevlana fondacije, rekla je u subotu za Anadoliju da su prošle godine započeli pripreme za organizaciju događaja u zemlji i inostranstvu povodom 750. godišnjicu, jednog od najvećih mistika u turskom i islamskom svijetu.

Podsjetila je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio 2023. godinu „Godinom Mevlane“, i rekla: „Planirali smo da organizujemo derviške ceremonije u mevlevijskim ložama, panele, simpozijume na univerzitetima i događaje poput kina i pozorišta, kako u zemlji tako i u inozemstvu.”

"Nažalost, zbog zemljotresa koji nas je rastužio, ovi projekti su odloženi. Otišli smo na mjesta gdje smo ranije bili pozvani", rekla je Celebi, misleći na zemljotres 6. februara u južnoj Turkiye koji je odnio preko 50.000 života.

Filozofija mevlevizma

Celebi je rekla da je otišla u Nizozemsku, SAD i Australiju da drži seminare o Rumijevim učenjima.

Prilikom posjete Protestantskom teološkom univerzitetu u Nizozemskoj na poziv, Celebi je rekla: "Prvi put su radili studiju o muslimanskom starješini i pozvali su me kao govornika."

Na univerzitetu je objasnila filozofiju mevlevizma Mevlane Rumija i čuveni ples derviša koji se vrte. Također u Nizozemskoj, održali su program u Institutu Yunus Emre, fondaciji koja širi tursku kulturu i jezik u inostranstvu.

Dodala je: „U SAD-u sam, tokom jedne radionice, svake večeri više od dva sata govorila o temama vezanim za Mevlanu Rumija.

Osim programa, Celebi je istaknula da je Rumijeva učenja tumačila posjetiteljima iz Kine, Japana i mnogih drugih dijelova svijeta.

Rekla je: "Mevlana Rumi ne treba reklamu. Mevlana Rumi širi sjeme jedinstva u cijelom svijetu. Naša je dužnost otići i zaliti to sjeme, i podijeliti to znanje s njima. Podijeliti ga ovdje s onima koji dolaze i tamo s onima koji ne mogu doći."

TRT Balkan