U 2017. godini, pod pokroviteljstvom prve dame Turkiye Emine Erdogan, Turkiye je pokrenula projekat nultog otpada kako bi istakla važnost eliminacije otpada u borbi protiv klimatske krize.     Foto: AA

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pohvalio je vodstvo turske vlade i prvu damu Emine Erdogan u borbi protiv globalnog otpada, za koji je rekao da "pravi nered u našem svijetu".

"Čovječanstvo tretira našu planetu kao deponiju smeća. Uništavamo naš jedini dom. Izbacujemo bujicu otpada i zagađenja koja utiču na našu okolinu, naše ekonomije i naše zdravlje", rekao je Guterres Generalnoj skupštini UN-a u četvrtak kada je obilježen prvi Dan nultog otpada, dio inicijative koju vodi prva dama Turkiye.

"Želim odati priznanje i pozdraviti rukovodstvo turske vlade i prvu damu Emine Erdogan po ovom vitalnom pitanju", dodao je šef UN-a.

U 2017. godini, pod pokroviteljstvom prve dame Turkiye Emine Erdogan, Turkiye je pokrenula projekat nultog otpada kako bi istakla važnost eliminacije otpada u borbi protiv klimatske krize.

Projekat je izazvao međunarodne pohvale.

Prošlog decembra, Generalna skupština UN-a jednoglasno je usvojila rezoluciju o inicijativi nultog otpada koju je predstavila Turkiye, a kojom se 30. mart proglašava Međunarodnim danom nultog otpada.

'Otpad je ubica'

Prema podacima Svjetske banke, u prosjeku se dnevno proizvede oko 0,74 kilograma otpada po osobi širom svijeta. Ova vrijednost se kreće od 0,11 do 4,54 kilograma. Očekuje se da će do 2050. godine iznositi 3,88 milijardi tona godišnje.

Od 2022. godine, u prosjeku se 82 posto komunalnog otpada prikuplja širom svijeta, a 55 posto se šalje u postrojenja za tretman otpada. Gubitak hrane i otpad imaju značajne ekološke, društvene i ekonomske posljedice.

Otprilike 10 posto globalnih emisija stakleničkih plinova može se pripisati uzgoju, transportu i skladištenju hrane koja se nikada ne koristi, što je Guterres rekao da je "nedostatak" kada 800 miliona ljudi širom svijeta gladuje svake godine.

"Otpad je ubica. Ljudi. Naše planete. Naših prirodnih resursa i ekosistema. Ekonomija, koje svake godine gube milijarde zbog otpada. A gomile smeća stalno rastu", rekao je Guterres.

"Smeće uništava našu planetu. Vrijeme je da uzvratimo."

Međunarodni dan nulte stope otpada zajednički organiziraju Program UN-a za okoliš (UNEP) i Program UN-a za ljudska naselja (UN-Habitat).

Osnovan je rezolucijom Generalne skupštine UN-a koja je uslijedila nakon drugih rezolucija o otpadu, uključujući opredjeljenje Skupštine UN-a za životnu sredinu od 2. marta 2022. da unaprijedi globalni sporazum o okončanju zagađenja plastikom .

TRT Balkan