Atalay je  naglasio da su “Merhamet”, Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS) i Udruženje “Solidarnost“ iz Bihaća tri zvanične organizacije iz BiH s kojima zajedno realizuju projekte u Turkiye i drugim područjima.     Foto: AA

Predsjednik Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” Kenan Vrbanjac sastao se u Istanbulu sa predstavnikom turske humanitarne organizacije IHH Osmanom Atalayom, a tokom razgovora je potvrđeno kako će ove dvije humanitarne organizacije zajednički nastaviti sa podrškom narodu Turkiye i Sirije, pogođenom razornim zemljotresima.

Vrbanjac je istakao da su tokom sastanka razgovarali o dosadašnjoj saradnji dvije humanitarne organizacije i načinima jačanja saradnje u brojnim projektima.

“Razgovarali smo i o projektima izgradnje stambenih objekata s obzirom da zajedno sa turskom organizacijom IHH planiramo u Siriji graditi stambene objekte za ljude kojima je potrebna pomoć“, kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da MDD “Merhamet” odavno ima potpisan sporazum o saradnji sa IHH-om i da dugo godina vrlo uspješno sarađuju na mnogim projektima. “Upravo preko turske humanitarne organizacije IHH šaljemo veliku pomoć ljudima na terenu u Turskoj i Siriji“, istakao je Vrbanjac.

Podsjetio je da “Merhamet” na zemljotresom pogođenim područjima u Turkiye od prvog dana nakon potresa sarađuje sa IHH-om te da organizuju podjelu obroka i grade stambene jedinice za stradale. Vrbanjac je na kraju također podsjetio da je Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini sa 100.000 eura podržao pripremu obroka za stradalo stanovništvo u Turkiye i Siriji preko MDD “Merhamet”.

“Stoga se ovim putem zahvaljujemo Rijasetu IZ u BiH kao i svim privrednim subjektima kao i fizičkim licima koji su podržali ovu akciju“, kazao je Vrbanjac.

Atalay, član Upravnog odbora organizacije IHH, tokom razgovora je izrazio zadovoljstvo zbog, kako je rekao, veoma dobre saradnje koju imaju s "Merhametom" već dugi niz godina.

Podsjetio je da IHH na području Bosne i Hercegovine djeluje još od perioda agresije na tu zemlju 1992-1995, da je u posljednjih tridesetak godina u BiH realizovala niz aktivnosti i projekata, te da je kroz višegodišnji rad i iskustvo IHH danas postala humanitarna organizacija koja pristiže u pomoć u svim dijelovima svijeta.

Kada je riječ o aktivnostima u zemljotresima pogođenim regijama, Atalay je posebno naglasio da su “Merhamet”, Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS) i Udruženje “Solidarnost“ iz Bihaća tri zvanične organizacije iz Bosne i Hercegovine s kojima zajedno realizuju projekte u Turkiye i drugim područjima.

Atalay: Hvala narodu, Rijasetu i posebno reisu Kavazoviću

Atalay je iskoristio priliku i zahvalio "Merhametu" i ostalim humanitarnim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i balkanskih zemalja za sve napore koje ulažu kako bi pomogli narodu Turkiye i Sirije u zemljotresima pogođenim regijama.

"Hvala narodu Bosne i Hercegovine, hvala humanitarnim i drugim organizacijama, posebno hvala "Merhametu" i Rijasetu Islamske zajednice na čelu se reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem za sve što su uradili kako bi pomogli zemljotresom pogođenom stanovništvu", poručio je Atalay.

Podjsećajući kako su i ranije s "Merhametom" realizovali aktivnosti podrške i pomoći narodu Palestine, Atalay je također potvrdio kako će ove dvije humanitarne organizacije nastaviti zajedno pomagati kako turskom, tako i sirijskom narodu.

"U najkraćem mogućem roku počinjemo sa aktivnostima podrške stanovništvu u regijama sjeverne Sirije, koje su također pretrpjele velika razaranja usljed razornih zemljotresa. Ovaj projekat će biti trajno dobro, jer ćemo se fokusirati na obnovu stambenih objekata, stanova, džamija i škola porušenih tokom zemljotresa. Moramo jasno pokazati da narod Sirije nije sam", zaključio je Atalay.

TRT Balkan / agencije