Delegacija Maarifa sastala se s ministrom vanjskih poslova Burkine Faso Karamokom Jeanom Marieom Traoreom i ministrom nacionalnog obrazovanja Jacquesom Sostheneom Dingarom.     Foto: AA

Turska Fondacija Maarif preuzela je kontrolu nad tri kampusa povezana s terorističkom organizacijom Fetullah (FETO) u zapadnoafričkoj državi Burkina Faso.

U saopćenju Maarifa navedeno je da su tri kampusa povezana s FETO-om u Burkini Faso prebačena na Fondaciju na godišnjicu 15. jula, Dana demokracije i nacionalnog jedinstva, odnosno godišnjicu pokušaja puča iz 2016. iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO.

Vlasti Burkine Faso odlukom donesenom 3. jula odlučile su nacionalizirati obrazovne ustanove povezane s FETO-om i prebaciti ih na tursku Fondaciju Maarif. Delegacija Maarifa, koja je otputovala u zemlju, postigla je dogovor s vlastima Burkine Faso o svim pitanjima.

Na svečanosti održanoj u povodu 15. jula, Dana demokracije i nacionalnog jedinstva, turska ambasadorica u Vagadugu Nilgun Erdem Ari izjavila je da će kupovina ovih škola od Maarif fondacije ojačati odnose dviju zemalja.

"Turska Fondacija Maarif provodi uspješne obrazovne aktivnosti u mnogim zemljama Afrike. Kada se proces prenosa škola završi, poduzet će se sve potrebne mjere kako bi škole u novoj akademskoj godini mogle započeti svoje aktivnosti", poručila je.

Delegacija Maarifa sastala se s ministrom vanjskih poslova Burkine Faso Karamokom Jeanom Marieom Traoreom i ministrom nacionalnog obrazovanja Jacquesom Sostheneom Dingarom.

Ministar vanjskih poslova Traore izjavio je da će jačanje odnosa Turkiye i Burkine Faso doprinijeti prevladavanju humanitarne krize u njegovoj zemlji. Ministar obrazovanja Dingara također je izjavio da je zadovoljan aktivnostima Fondacije Maarif u Burkini Faso.

Član Upravnog odbora Fondacije Mahmut Ozdil naglasio je da je značajno što se prenos škola povezanih s FETO-om poklapa s godišnjicom pokušaja puča 15. jula.

"Od danas, Fondacija opslužuje više od 53.000 učenika s više od 500 obrazovnih institucija u 54 zemlje" te kako je zajedno s Burkinom Faso u 23 zemlje preuzela kontrolu nad školama koje su djelovale pod okriljem FETO-a.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turkiye, da bi 80-ih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula 2016. godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane vlasti u Turkiye.

U više od 100 zemalja svijeta djelovalo je više stotina škola i obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO.

Turske nadležne institucije vode opsežnu istrage u sudske postupke protiv te terorističke organizacije, a fondacija Maarif zadužena je za preuzimanje kontrole nad ustanovama koji širom svijeta djeluju pod okriljem FETO-a.

TRT Balkan / agencije