Čelnici država uputili su prigodne čestitke turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu nakon izbora održanih u Turkiye.     Foto: AA

Čelnici država uputili su prigodne čestitke turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu nakon izbora održanih u Turkiye.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev u telefonskom razgovoru čestitao je Erdoganu i Narodnoj alijansi na osvajanju većine glasova na predsjedničkim i parlamentarnim izborima održanim u nedjelju.

Aliyev je napomenuo da je Turkiye pod vodstvom Erdogana doživjela veliki napredak, dodajući da je upravo zbog toga turski narod i na ovim izborima ukazao povjerenje svom lideru.

Dvojica čelnika su tokom razgovora ponovili značaj prijateljskih i bratskih odnosa dviju država.

Predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev također je uputio čestitke Erdoganu.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Uzbekistana, Mirziyoyev je u telefonskom razgovoru čestitao Erdoganu na uspjehu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Mirziyoyev je istakao da izborni rezultati ukazuju na široku podršku naroda Turkiye političkim promjenama i ekonomskim reformama postignutim pod vodstvom Erdogana.

Dvojica čelnika su također razgovarala o jačanju strateškog partnerstva između Uzbekistana i Turkiye.

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Turkiye (YSK) Ahmet Yener izjavio je da je, prema podacima prikupljenim do 9:45 sati po lokalnom vremenu (8.45 po srednjoevropskom), aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan osvojio 49,40 posto, a opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu 44,96 posto glasova.

Yener je u obraćanju novinarima iznio najnovije podatke o rezultatima izbora za predsjednika i parlament održanim u nedjelju.

"Od ukupno 192.214 glasačkih kutija u zemlji, do 9:45 sati otvoreno je 192.187, što je oko 99 posto. Trenutno u zemlji nije otvoreno još 27 glasačkih kutija. U inostranstvu je dosad od 9.594 glasačke kutije otvoreno 8.065. U inostranstvu još nije otvoreno 1.529 glasačkih kutija, a dosad je u inostranstvu otvoreno 84,06 posto glasačkih kutija", kazao je Yener te dodao:

"Prema ovim podacima, do 9:45 sati Recep Tayyip Erdogan osvojio je 49,40 posto glasova, Kemal Kilicdaroglu 44,96 posto, Sinan Ogan 5,2 posto, a Muharrem Ince 0,44 posto glasova."

Građani Turkiye u nedjelju su glasali na redovnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za novi saziv Velike narodne skupštine koja ima ukupno 600 zastupničkih mjesta.

TRT Balkan / agencije