Navedeno je da između Turkiye i Crne Gore postoje snažne historijske veze. / Photo: AA

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turkiye Numan Kurtulmus izjavio je kako će izraelski premijer Benjamin Netanyahu odgovarati i biti osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za zločine protiv čovječnosti koje su počinili u Gazi.

Kurtulmus se u Velikoj narodnoj skupštini Turkiye sastao s predsjednikom crnogorskog parlamenta Andrijom Mandićem, a nakon bilateralnog održan je i sastanak delegacija.

Navodeći da između Turkiye i Crne Gore postoje snažne historijske veze, Kurtulmus je rekao:

"Imamo skoro 250.000 građana crnogorskog porijekla u Turkiye i vidimo da ti građani čine dobar most srca između Turkiye i Crne Gore. Zato želim reći da ovoj posjeti pridajemo poseban značaj."

Navodeći da je stabilnost Balkana prvi prioritet Turkiye u periodu velikih regionalnih i globalnih turbulencija, Kurtulmus je istaknuo da je neophodno kroz međusobne dijaloge smanjiti moguće tenzije na Balkanu i u tu svrhu jačati prijateljske odnose.

Osvrnuvši se i na izraelske napade na Gazu, Kurtulmus je istaknuo da su i regija i svijet na rubu velikog sukoba, a humanitarna tragedija u Gazi prerasla je razinu masakra i dostigla genocid.

"Ovo nije rat ili tako nešto. Daleko je izvan međusobnog sukoba gdje se primjenjuje ratno pravo. Nalazimo se u procesu gdje jedna država snagom koju dobiva od nekih zemalja, žene, djecu, stare i mlade podvrgava genocidu. Nažalost, oko 17.000 osoba do sada je ubijeno. Više od 70 posto njih su žene i djeca. Također znamo da je više od 6.000 ljudi zarobljeno pod ruševinama i nestalo. To je ogromna tragedija. Ta je brojka zapravo veća od broja poginulih civila u rusko-ukrajinskom ratu u dvije godine", podsjetio je Kurtulus.

Kurtulmus je naglasio kako poziv generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Guterresa Vijeću sigurnosti UN-a na dužnost treba smatrati jednim od posljednjih vapaja i krikova u ime čovječanstva.

Navodeći da postoje dva glavna razloga za nedostatak rezultata unatoč ovim pozitivnim pomacima, Kurtulmus je rekao:

"Jedan od njih je da ne postoji međunarodni mehanizam za sprječavanje ovog problema. Drugim riječima, UN je samo organizacija koja više nema nikakvu funkciju i ostala je na prašnjavim policama povijesti. Drugo važno pitanje je da neke zapadne zemlje, posebno SAD, bezuvjetno podržavaju ovaj masakr. Zapravo, kada Izrael, cionistička administracija, shvati da je zapeo u međunarodnoj areni, otkriva posljednju kartu. Kažu 'Mi se borimo u ime zapadne civilizacije' i jasno poručuju da rat žele pretvoriti u regionalni i globalni rat, a ne samo u rat između Izraela i Palestine."

Podvukao je kako će Netanyahu odgovarati za zločine.

"Netanyahu i njegova ekipa definitivno će Međunarodnim kaznenim sudom odgovarati za zločine protiv čovječnosti koje su počinili i bit će osuđeni", poručio je Kaurtulmus.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić rekao je da pridaju veliki značaj odnosima s Turkiye.

Napomenuvši da će nastaviti razvijati ekonomske odnose s Turkiye, Mandić je kazao da u tom smislu žele ići dalje međuparlamentarne odnose.

TRT Balkan / agencije