Kuće s čeličnim konstrukcijama u selima je izgradila Uprava za kolektivna stanovanja (TOKI) nakon zemljotresa jačine 6,8 stepeni po Richteru koji je pogodio Elazig 2020.      Foto: IHA

Nakon zemljotresa u Elazigu koji se dogodio 24. januara 2020. godine, u pomenutom mjestu izgrađena su 24.083 stana koji su isporučeni građanima pod koordinacijom Murata Kuruma, ministra životne sredine, urbanizacije i klimatskih promjena, a po nalogu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Pored centra grada, u selima je izgrađeno 3 hiljade 375 prizemnih kuća s čeličnim konstrukcijama.

Kuće, izgrađene naprednom tehnologijom i s vrhunskom sigurnošću od zemljotresa i s razvijenim tehničkim karakteristikama, nude mještanima sela priliku da žive u miru i sigurnosti s prirodom.

Nakon dva velika zemljotresa u Kahramanmarasu, gdje su do izražaja došle kuće Uprave za stambeni razvoj (TOKI), veliku pažnju privukle su i čelične jednospratne seoske kuće s baštama u Elazigu.

Navodeći kako su građani hrlili da iznajmljuju i kupuju ove kuće, vlasnici su rekli da više nema nijedne kuće za iznajmljivanje i da ih niko ne prodaje.

Kuće od čelične konstrukcije privlače veliku pažnju.     Foto:  IHA

“Prilikom velikih zemljotresa došlo je samo do minimalnih podrhtavanja u ovim kućama“

Navodeći da su kuće napravljene od čelika i da su sigurne, Ahmet Cetinkaya (60) je rekao: “Neka je Allah zadovoljan našom državom. Sagradila nam je kuću. Mi smo zadovoljni kućama. Kuće su pouzdane. Tokom zemljotresa nisam ništa osjetio. Kao da se samo lagano zatreslo prilikom velikih zemljotresa. Naknadna podrhtavanja uopšte nismo osjetili.

Kuće su postavljene na visokim planinama. Građene su zaista na savršenom mjestu. Kuće imaju čeličnu gradnju. Postavljeni su im temelji za cijeli život. Preuzeti mjere predostrožnosti i ostalo prepustiti Bogu. Kuće su veoma postojane. Dolaze ljudi da ih iznajme ili kupe. Ali niko ne da ove kuće.

Ja sam imao 30 gostiju u svojoj kući odmah nakon zemljotresa. Nisu mogli ostati u gradu pa su došli ovdje. Bog nam blagoslovio državu. Naša država radi svuda. Država ima veliku ruku. Mi smo država i država je mi. I mi ćemo pomoći.“

U Elazigu su izgrađene 24.083 kuće. Pored centra grada, u selima je izgrađeno 3.375 prizemnih kuća s čeličnom konstrukcijom.    Foto:  IHA

“Kuće su napravljene od čelika, sigurne u slučaju zemljotresa“

Ispričavši da je došao u svoju kuću zbog zemljotresa, Mehmet Oguz (70) je rekao: “Imali smo rođake u Malatyi čija je kuća uništena. Zato smo došli ovdje, otvorili kuću i ugostili ljude.

Kuće su sigurne kada je u pitanju zemljotres. Čak se i zemljotres jačine 5 stepeni ne osjeti mnogo. Kuće su čelične. Savršena kuća protiv zemljotresa. Ovdje su dvoje komšija prodali svoje kuće, ali trenutno nema kuća na prodaju.“

TRT Balkan