U Hatayu je planirano da se postavi ukupno 50 hiljada kontejnera.         Foto: AA

Kontejnere, u koje su tokom Svjetskog prvenstva bili smješteni ljubitelji fudbala, posebno osoblje, Katar je poslao u Turkiye i stavio ih u službu žrtava zemljotresa.

U Hatayu će biti postavljeno 5 od ukupno 10 hiljada kontejnera koji će se naknadno poslati.

Guverner pokrajine Gaziosmanpasa u Istanbulu i koordinator kontejnerskih gradova Iskender Yonden rekao je u izjavi da je ranije bio guverner distrikta Iskenderun i da mu je čast služiti regionu u ovom procesu.

"Ovo mjesto će biti spremno za 3.000 ljudi"

Ističući da je u Hatayu planirano da se postavi ukupno 50 hiljada kontejnera, a da se trenutno organizuje 30 hiljada kontejnera, Yonden je rekao da je jedan od tih radova i katarsko-turski grad kontejnera.

"U Hatayu ćemo postaviti 5 hiljada kontejnera"

Yonden je naveo da su kontejneri jednosobni i veličine 18 kvadratnih metara, da imaju kupatilo, toalet, frižider, sisteme za grijanje i hlađenje, te da se u njemu nalaze kreveti, stolice i radni stolovi.

Podsjetivši da su kontejneri napravljeni za korištenje osoblja i fudbalskih navijača tokom Svjetskog prvenstva 2022. godine, Yonden je rekao:

"Ovdje je 10 hiljada kontejnera. Koristit ćemo 5 hiljada kontejnera u Hatayu. Poslat ćemo ih i u druge regije. To su vrlo lijepi kontejneri koji mogu zadovoljiti potrebe porodica i imaju sve pogodnosti osim za prehrambene aktivnosti. Prošlu sedmicu brod nije mogao pristati zbog jugoistočne regije.”

TRT Balkan