Turkish Airlines osnovan je 1933. godine sa samo pet aviona, a danas ima flotu od 419 putničkih i teretnih aviona.     Foto: Reuters

Turkish Airlines je drugu godinu zaredom proglašen za "najodrživiju državnu avio-kompaniju", saopšteno je u utorak.

Časopis World Finance nagradio je avio-kompaniju za održive prakse, uključujući njegovu dobrovoljnu platformu za emisiju CO2, korištenje održivog avionskog goriva, održive proizvode i upravljanje otpadom zajedno s projektima digitalizacije.

Komentarišući nagradu, predsjednik Turkish Airlinesa Ahmet Bolat istakao je cilj kompanije da u roku od tri godine bude među tri najbolja svjetska avioprevoznika po pitanju digitalizacije.

"Naša kompanija, u skladu s opredjeljenjem da budemo 'Carbon Neutral Airline 2050', proširila je upotrebu održivog avionskog goriva (SAF), koje smo počeli koristiti od 2022. godine, dodavanjem dodatnih linija 2023. kao dio naših planova za borbu protiv klimatskih promjena“, rekao je Bolat.

Od 2008. godine, kompanija je preuzela više od 100 projekata optimizacije poslovanja kako bi smanjila ugljeničku emisiju.

U 2022. Turkish Airlines je uštedio 57.581 tonu goriva, spriječivši da 181.379 tona stakleničkih gasova bude ispušteno u atmosferu.

Član Star Alliancea, Turkish Airlines osnovan je 1933. godine sa samo pet aviona, a danas ima flotu od 419 putničkih i teretnih aviona koji lete na 344 destinacije širom svijeta, uključujući 291 međunarodnu u 129 zemalja.

TRT Balkan / agencije