Birači širom Turkiye birat će gradonačelnike, načelnike okruga i lokalne zvaničnike (muhtare) u selima i naseljima.          Foto: AA

Turkiye se priprema za važne lokalne izbore zakazane za nedjelju, a predviđeno je da faza kampanja završi 30. marta, dan prije izbora.

Birači širom Turkiye birat će gradonačelnike, načelnike okruga i lokalne zvaničnike (muhtare) u selima i naseljima.

S 35 političkih stranaka koje učestvuju na izborima, Vrhovna izborna komisija (YSK) odredila je da će kapacitet svakog biračkog mjesta na lokalnim izborima za lokalne vlasti biti po 350 birača.

Ova odluka temelji se na razumijevanju da će birači na jednom biračkom mjestu učestvovati na najmanje dvije vrste izbora.

Razlažemo kompleksan proces osiguranja slobodnih i poštenih izbora u Turkiye.

Provođenje izbora

YSK je uspostavilo sistem koji osigurava integritet glasanja, počevši od biračkih mjesta.

Na svakom biračkom mjestu postavljena je petočlana komisija, koja uključuje predstavnike YSK-a i dominantnih političkih stranaka. Komisija provjerava identifikaciju birača kako bi vidjela jesu li njihova imena uključena u izborni spisak. Ovo eliminiše šanse da jedna osoba glasa dva puta. Također pomaže u izgradnji konsenzusa između stranaka o rezultatu.

Političke stranke, uključujući vladajuću Partiju pravde i razvoja (AKP) i opozicionu Republikansku narodnu stranku (CHP), poslat će desetine hiljada posmatrača na sva biračka mjesta.

Hiljade posmatrača će pratiti izbore

Prije izbora, stranke regrutuju hiljade volontera, posebno za ovu svrhu. Ovi predstavnici imaju dozvolu da prate biračka mjesta zajedno s glasačkim kutijama.

Pored predstavnika stranaka i zvaničnika YSK-a, svoje volontere za praćenje glasanja imaju i nevladine organizacije.

Kada prebrojavanje počne, volonteri političkih stranaka su prisutni na biračkim mjestima kako bi ga nadgledali. Oni mogu zbrojiti glasove, slikati i prenijeti informacije nadređenima u stranci.

Ono što čini izborni proces još transparentnijim je prisustvo nezavisnih posmatrača, uključujući 40-člani tim iz Vijeća Evrope i Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), koji su došli na poziv Vlade.

Nezavisnost YSK-a ponovo je potvrđena ranije ovog mjeseca, kada je odbila zahtjev Vlade za podatke o lokaciji glasačkih kutija uoči izbora. Opozicija nije bila za to da YSK podijeli lokaciju kabina s ministarstvom unutrašnjih poslova u tako ključnom trenutku.

Ovo pokazuje da izborni organi rade nezavisno od političkog utjecaja i vladinih intervencija.

Kako ne bi bilo konfuzije, samo je zvanična državna novinska agencija Anadolija ovlaštena objaviti rezultate izbora.

TRT Balkan