Fahrettin Koca je naglasio da je Turkiye spremna pomoći bebama, djeci, starcima i nevinim ljudima, "uprkos svim vrstama diplomatskih poteškoća".        Foto: AA

Nakon izraelskog zračnog napada na bolnicu kasno u utorak, u kojem su poginule stotine, TUrkiye je spremna poslati brodsku bolnicu ili uspostaviti terenske bolnice koje će služiti ljudima u Gazi, rekao je turski ministar zdravstva.

Fahrettin Koca je u srijedu na X-u rekao da je razgovarao s međunarodnim predstavnicima i visokim zvaničnicima Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se pozabavili napadom na izraelsku bolnicu u Gazi, ističući da je „neprihvatljivo da objekti koji služe ljudskom zdravlju budu napadnuti, pod bilo kojim okolnostima i iz bilo kog razloga”.

Na engleskom je napisao da je Turkiye “spremna poslati brodsku bolnicu u regiju ili uspostaviti terenske bolnice u Gazi ili na tačkama blizu granične kapije Rafah (u Egiptu), kako bi preko njih pružale zdravstvene usluge našoj palestinskoj braći i sestrama”.

„Tokom razgovora s regionalnim direktorom SZO za Evropu, dr. Hansom Klugeom, izjavio sam da je hitno i od suštinskog značaja da se podrži region u smislu zdravstvenih usluga. Spremni smo da djelujemo zajedno sa SZO-om ako odluči da izvrši ove radnje”, rekao je on.

Ističući da SZO „ima historijsku odgovornost u tom cilju“, Koca je rekao da je njegove ideje i sugestije pozdravio direktor SZO-a za istočni Mediteran dr. Ahmed al-Mandhari, a u konsultaciji s generalnim direktorom SZO-a Tedrosom Adhanomom Ghebrejesusom, „odlučili smo odmah pokrenuti proces saradnje između moje zemlje i SZO-a”.

Naglasio je da je Turkiye spremna pomoći bebama, djeci, starcima i nevinim ljudima u regionu, "uprkos svim vrstama diplomatskih poteškoća".

Od prošle sedmice, kada je uveo "potpunu opsadu" Gaze, Izrael je odbio ponude pomoći kako međunarodnih nevladinih organizacija tako i zainteresovanih vlada, ostavljajući milione Palestinaca bez zaliha vode, hrane ili struje, i s niskim sanitetskim zalihama.

Kluge je, sa svoje strane, odgovorio na X: „Iskreno hvala dr. Fahrettinu Koci i Ministarstvu zdravstva Turkiye na njihovom partnerstvu u ovom ključnom trenutku. SZO i humanitarni partneri rade na dopremanju neophodnih medicinskih i drugih zaliha do ustanova i pacijenata kojima je to potrebno, za koje je siguran pristup.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi, rekao je za Anadolu glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra.

Na snimcima na društvenim mrežama vide se leševi razbacani po krugu bolnice.

Hiljade Palestinaca, uključujući žene i djecu, nalazilo se u bolnici kada je zgrada bila bombardirana, navodi reporter Anadolije.

TRT Balkan