Hakan Fidan je bio na kritičnim pozicijama u vanjskoj politici i sigurnosti u državnim institucijama.       Foto: AA

Hakan Fidan, šef turske obavještajne agencije Nacionalna obavještajna organizacija (MIT), imenovan je na mjesto ministra vanjskih poslova u novom kabinetu koji je najavio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Fidan, koji je preuzeo dužnost od Mevluta Cavusoglua kao najviši diplomata zemlje, rođen je u ankarskom naselju Hamamonu 1968. godine.

Završio je Vojnu školu za veze i jezike, a značajan dio akademskih studija završio je tokom službe u Oružanim snagama Turske (TSK).

Tokom svoje misije u NATO-u u inostranstvu Fidan je diplomirao politiku i nauku o menadžmentu na Univerzitetu Maryland, a zatim magistrirao i doktorirao na Odsjeku za međunarodne odnose na Univerzitetu Bilkent.

Nakon službe u TSK-u, Fidan se fokusirao na akademski život i predavao kurseve međunarodnih odnosa na univerzitetima Hacettepe i Bilkent u glavnom gradu Turkiye Ankari.

Fidan je bio na kritičnim pozicijama u vanjskoj politici i sigurnosti u državnim institucijama.

Bio je zamjenik podsekretara za vanjsku politiku i sigurnost u vladi i Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju.

Bio je član odbora guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju, specijalni predstavnik premijera, zamjenik podsekretara MIT-a, šef MIT-a i specijalni predstavnik predsjednika.

Fidan je bio na čelu MIT-a 13 godina od 27. maja 2010. godine, a predsjednik Erdogan jednom je nazvao 55-godišnjaka svojim "čuvarom tajne".

Oženjen je i ima troje djece.

TRT Balkan