Dodao je da je borba protiv FETO-a postala snažna i odlučna nakon pokušaja državnog udara.      Foto: AA

Predsjednik Upravnog odbora i generalni direktor Anadolije Serdar Karagoz izjavio je da je borba protiv terorističke organizacije FETO istovremeno i borba protiv imperijalizma na globalnom nivou.

"Ova borba se mora voditi u različitim geografskim područjima, koristeći sve moguće instrumente komunikacije", kazao je Karagoz u obraćanju na Međunarodnom simpozijumu za borbu protiv FETO-a održanom u Direkciji za komunikacije u Ankari.

Podsjetio je da je pokušaj državnog udara FETO-a 15. jula 2016. godine spriječen snažnom voljom nacije na čelu s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Dodao je da je borba protiv FETO-a postala snažna i odlučna nakon pokušaja državnog udara.

"Da bismo bolje shvatili ovu borbu, potrebno je dobro poznavati, pamtiti i pratiti kako našu vlastitu prošlost demokratije tako i istoriju svijeta", rekao je Karagoz.

Pojasnio je da u skoro svakoj državi u svijetu koja pokušava da napravi demokratski iskorak i stekne političku nezavisnost, postoje vojne intervencije nametnute iznutra ili izvana.

"Turkiye je jedna od tih zemalja. Uvijek smo mogli vidjeti isti motiv, bilo 1971. godine, puču iz 1980, postmodernom puču od 28. februara i iz 2007. godine, ma koliko različiti rezultati bili. Motiv je uvijek bio osujetiti volju naroda i spriječiti samoodrživu Turkiye", kazao je Karagoz.

Podsjetio je da je pokušaj puča od 15. jula zaustavljen voljom naroda. Pojasnio je da je prvi put u historiji svijeta jedan narod odigrao vodeću ulogu u sprečavanju pokušaja puča tako što je od prve sekunde odlučno reagovao na pokušaj puča, izašao na trgove, demonstrirajući narodnu volju.

"Društvena reakcija i kolektivna volja nenaoružanog naroda da se odupre puču odveli su ovaj pokušaj puča u potpuno drugom smjeru. Kao članu medija, jedna od stvari koja mi je privukla pažnju tokom pokušaju državnog udara 15. jula je to što su građani tokom otpora koristili digitalne medije. Naši ljudi su se organizovali na Twitteru, Facebooku i WhatsAppu, a predsjednik Erdogan je u prijenosu uživo pozvao naš narod da se odupre pučistima i ustane protiv pučista", kazao je.

Karagoz je podsjetio da su neki međunarodni mediji pokušali iskriviti činjenice odmah u prvim satima pokušaja puča.

Pojasnio je da su Direkcija za komunikacije, TRT, novinska agencija Anadolija i drugi turski mediji objavili brojne vijesti i sadržaje kako bi svjetskoj javnosti objasnili šta se dogodilo u pokušaju puča tog 15. jula.

"Moramo nastaviti da svijetu objašnjavamo šta predstavlja prijetnja FETO-a. Borba protiv FETO-a nije samo pitanje nezavisnosti Turkiye. Boriti se protiv FETO-a znači boriti se protiv imperijalizma na globalnom nivou. Ova borba se mora voditi u različitim geografskim područjima, koristeći sve raspoložive instrumente komunikacije na više jezika. Ova borba treba da inspiriše sve nacije u svijetu, sve narode sa osjećajem nezavisnosti, i sve zemlje pod opsadom imperijalizma. Jer FETO nije jednostavna organizacija. Sam FETO je imperijalizam", kazao je Karagoz.

TRT Balkan / agencije