Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se danas sa ambasadorom Turkiye u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom.             Foto: AA

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sastao se u utorak s ambasadorom Turkiye u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom. Tom prilikom Vuković je naglasio da su Crna Gora i Turkiye prijateljske zemlje, što je još jednom dokazano tokom teškog i izazovnog perioda, nakon zemljotresa koji je potresao Turkiye.

Vuković je ambasadoru Kalkavanu poželio uspješan mandat, uz iskazivanje iskrene žalosti zbog činjenice da počinje u izuzetno teškom trenutku za njegovu državu, ali i spremnosti Glavnog grada da na sve moguće načine nastavi da pruža podršku Turkiye u prevazilaženju posljedica razornog zemljotresa.

Vuković je istakao da smatra da će Turkiye ponovo pokazati svoju snagu, kao i da u Podgorici i Crnoj Gori uvijek imaju prijatelja, te podsjetio na dosadašnju odličnu poslovnu i kulturnu saradnju između Podgorice i gradova Turkiye i turskih kompanija.

Ambasador Kalkavan je u ime turskog naroda i u svoje ime zahvalio Glavnom gradu, prije svega na spremnosti Službe zaštite i spašavanja da odmah krenu ka zemljotresom zahvaćenim gradovma Turkiye i priteknu u pomoć turskim kolegama u akciji spašavanja, kao i na srdačnoj donaciji od 100 hiljada eura. Takođe, ambasador je istakao važnost takve podrške prijatelja koja je dodatno izgradilla bliskost između dva naroda.

Komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Goran Janković je istakao da je na kompletan spasilački tim jak utisak ostavilo gostoprimstvo turskog naroda u najtežem trenutku, kao i visoko profesionalna saradnja s turskim AFAD-om.

Vuković je ukazao na odličnu saradnju između Podgorice i gradova Turkiye, te podsjetio na Sporazum o bratimljenu između glavnih gradova Crne Gore i Turkiye, kao i na odličnu saradnju s gradskom upravom Istanbula. Podsjetio je i na snažan temelj ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Turkiye, o čemu svjedoči i djelovanje turskog kulturnog centra "Yunus Emre" i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA). Takođe, bilo je riječi o crnogorskoj dijaspori koja njeguje snažnu vezu sa Crnom Gorom.

Kako je saopšteno iz PG Biroa, sagovornici su se saglasili da dosadašnju saradnju koja je na izvrsnom nivou treba u narednom periodu dodatno unaprijediti, te dogovorili buduće sastanke na temu potencijalnih poslovnih saradnji i budućih turskih investicija. Vuković je podsjetio na saradnju na jednom od najznačajnijih projekata u Pogorici, izgradnji sistema za prečišćavanje otpadnih voda, na kojem je izvođač radova konzorcijumom na čijem je čelu turska kompanija "Kuzu Grup".

Na sastanku je, takođe, bilo riječi o mogućnosti realizovanja posjete djece iz turskih gradova zahvaćenih razornim zemljotresom Podgorici u narednom periodu.

TRT Balkan / agencije