Šteta koja je nastala u gradu, gdje su sve institucije mobilizirane za saniranje rana, otkriva žestinu zemljotresa.          Foto: AA

Stotine kuća, džamija, škola i poslovnih objekata je uništeno, a mnoga parkirana vozila oštećena u Adiyamanu, jednom od deset turskih gradova koji je pretrpio najteža razaranja u snažnim zemljotresima 6. februara.

Timovi za potragu i spašavanje iz inostranstva i iz mnogih pokrajina u zemlji nastavljaju napore da spase preživjele iz ruševina stotina zgrada uništenih u dva zemljotresa.

Turski gradovi praktično su u potpunosti sravnjeni sa zemljom, a građani ovih gradova koji su uspjeli preživjeti, mahom su evakuisani iz regije i trenutno borave u šatorima koje su u regiji postavili AFAD, Crveni polumjesec, žandarmerija i druge službe.

Zbog oštećenja na zgradi Odjela za pedijatriju i ginekologiju, zdravstvenu uslugu djeci i odraslima pruža potpuno opremljena terenska bolnica koju je formiralo Ministarstvo zdravstva.

U okviru poslova koje je pokrenulo Ministarstvo socijalne skrbi i porodice, stručnjaci provode rad psihosocijalne podrške obiteljima i njihovoj djeci koji borave u šatorskim gradovima.

Šteta koja je nastala u gradu, gdje su sve institucije mobilizirane za saniranje rana, otkriva žestinu zemljotresa.

Hasan Kara, koji je proživio zemljotres, kazao je za Anadoliju kako je prošli ponedjeljak bio dan koji je po svemu ličio na sudnji dan.

Ističe kako je u vrijeme zemljotresa bio kod kuće.

"Sve kuće u blizini naše su uništene. Izjurili smo sami. Vani je užasno. Pretrpili smo veliku štetu. Sve što smo imali u našim domovima postalo je neupotrebljivo. Stotine vozila ostalo je u ruševinama u ovom naselju", kazao je Kara.

Mehmet Er je također preživjela žrtva zemljotresa.

"Sve se pretvorilo u ruševine. Izgubio sam svoje rođake. Obnova grada može trajati mnogo godina, jer je razaranje tako veliko. Neka Bog bude na pomoći nama i našoj državi", kazao je Er.

TRT Balkan / agencije