Odluka je donesena nakon što je turska administracija u okviru jačanja nacionalnog brenda zemlje poduzela simboličan korak promijenivši naziv države iz “Turkey“ u “Turkiye“     Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da će turska nacionalna aviokompanija svoje međunarodne letove obavljati pod nazivom Türk Havayolları, umjesto pod dosadašnjim nazivom Turkish Airlines, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naša nacionalna aviokompanija će međunarodne letove obavljati pod imenom Türk Havayolları, a ne Turkish Airlines“, rekao je Erdogan u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turkiye.

Ova odluka je donesena nakon što je turska administracija u okviru jačanja nacionalnog brenda zemlje poduzela simboličan korak promijenivši naziv države iz “Turkey“ u “Turkiye“ u svim komunikacijama i aktivnostima na međunarodnom nivou.

Tragom zahtjeva iz Ankare, u Ujedinjenim nacijama je 1. juna naziv zemlje “Turkey“ zamijenjen sa “Turkiye“. Novi brend, “Turkiye“, već je u upotrebi na stranim jezicima.

Turski predsjednik Erdogan i danas je komentirao pitanje zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO te je ponovio stav Turkiye o ovome.

“Turkiye neće promijeniti stav prema nastojanjima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u dok ne preduzmu jasne, konkretne i odlučne korake u borbi protiv terorizma“, naglasio je Erdogan.

On je istakao kako Turkiye neće podržati prijem Švedske u NATO sve dok terorističke organizacije slobodno djeluju na ulicama te zemlje te je poručio da Turkiye ne može zaboraviti prolijevanje krvi njenih šehida u borbi protiv terorista.

Erdogan je podsjetio i da je prošle sedmice prisustvovao vojnoj vježbi “Efes 2022“ u Izmiru i kako je tom prilikom poslao jasne poruke. Jedna od njih je i ta kako je njegova zemlja svjesna da se historija ponavlja i da neki krugovi ponovo preko Grčke serviraju igru protiv Turkiye.

“Problem je u tome što Grčka ili ne zna za ovu igru ili se pretvara da je dobrovoljni statist u njoj. Kao što znate, statisti se na snimanju najviše umaraju, troše i stradaju, ali njihovo ime i tijelo nikada se ne pojavljuju na sceni. Ovo se dešavalo Grčkoj u prošlosti, a to će se ponovo desiti bude li ustrajavala na pogrešnom putu. Mi ćemo uvijek održavati naše postojanje kao globalna politička, ekonomska i vojna sila u regionu i svijetu, a oni s ovakvim razmišljanjem neće moći ići dalje od toga da budu statisti“, zaključio je Erdogan.

AA