Japan je osnovao najveću terensku bolnicu u Gaziantepu.     Foto: IHA

Fatma Sahin, gradonačelnica opštine Gaziantep, obišla je najveću bolnicu na otvorenom koju je japanski tim osnovao u Turkiye, u okrugu Oguzeli u Gaziantepu, nakon zemljotresa.

U ovoj bolnici se pružaju usluge na polju hirurgije, analize i rendgenskog snimanja s japanskim timom od 70 ljudi, od kojih je 14 ljekara na čelu sa šefom delegacije, glavnim doktorom Takeshijem Ishiharom.

“Bilateralni odnosi s Japanom sjajan su putokaz nakon zemljotresa”

Gradonačelnica Sahin je u svom govoru izjavila da se desila najveća katastrofa u historiji svjetskih zemljotresa i rekla: „Sarađivali smo s Japanom za otporan grad i ranije. Razgovarali smo o tome šta raditi prije, za vrijeme i nakon zemljotresa. Ovaj teorijski rad je bio odličan putokaz za nas da zaliječimo rane ove velike katastrofe danas.”

Gradonačelnica Gaziantepa obišla je najveću bolnicu na otvorenom koju je japanski tim osnovao u Turkiye, u okrugu Oguzeli, nakon zemljotresa.     Foto: IHA IHA

“Glavna karakteristika Japana je njegova specijalizovana radna snaga”

Navodeći da je posjetila mnoge terenske bolnice i prvi put vidjela tako detaljno i dobro osmišljenu bolnicu, Sahin je rekla: „Japanska vlada također kaže da je ovo prvi put da su izgradili ovako veliku bolnicu.

U svijetu u kojem se uzdižu dobrota i saosećanje, linije rasjeda se mogu prekinuti, ali linije dobrote, milosrđa, linije ljubavi će nas vrlo brzo izliječiti i zajedno ćemo zaliječiti rane.

Ova bolnica koju vidite se prostire na 5 hektara zatvorenog prostora. Bolnica ima sve što je potrebno pacijentu. Od porođajne sale do laboratorije. A iza nas imamo i veliku jedinicu intenzivne njege. Postoji sva tehnička infrastruktura i ljudski kapital bez potrebe za odlaskom u bilo koju drugu bolnicu. Najvažnija karakteristika Japana je specijalizovana radna snaga. Oni su danas ovdje ne samo sa svojim tehnologijama i mašinama, već i sa svojim ljekarima i specijalizovanim timom.”

“Bilateralni odnosi s Japanom sjajan su putokaz nakon zemljotresa.”     Foto: IHA IHA

„Kao Japan, nastavit ćemo našu saradnju i napore pomoći“

Japanski ambasador Kazuhiro Suzuki, koji je posjetio područje zemljotresa, izjavio je: „Imao sam dva dana da posjetim grad Gaziantep, koji je pogođen zemljotresom. Mogao sam lično da vidim veliku štetu. Ali istovremeno sam mogao lično da potvrdim i da je proces restrukcije počeo.

Dvije sedmice kasnije, 11. marta, u Japanu će biti obilježena 12. godišnjica velikog zemljotresa u Japanu. U to vrijeme bilo je mnogo žrtava, a zimi su ljudi bili izloženi jakoj hladnoći.

Sada se ova veoma teška situacija u Turkiye svakodnevno emituje putem vijesti u Japanu. Japanci ovo gledaju i razmišljaju šta mogu ili šta trebaju da urade kako bi pomogli. Ovog puta smo bolnicu izgradili s osjećajem solidarnosti i zajedništva koji je dolazio iz srca. Kao Japan, na ovaj način ćemo nastaviti našu saradnju i napore da pomognemo.”

TRT Balkan