Parlamentarna aritmetika doživjela je značajne promjene na izborima 14. maja.     Foto: AA Archive

Erdogan zadržava popularnost i povjerenje

Gotovo 56 miliona turskih državljana glasalo je na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turkiye u nedjelju 14. maja, a oni će se 28. maja ponovo uputiti na biračka mjesta na drugi krug izbora za predsjednika zemlje u narednih pet godina.

Uprkos drugom krugu predsjedničkih izbora, AK partija sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njihov Narodni savez osigurali su većinu sa 322 mjesta u 600-članom turskom parlamentu, prema nezvaničnim rezultatima.

Parlamentarna aritmetika doživjela je značajne promjene na izborima 14. maja.

Iako postoji prag od sedam posto glasova za političke stranke da imaju svoje predstavnike u parlamentu, izborni savezi Turkiye omogućuju strankama da svoje zastupnike kandidiraju na istim listama i prođu u parlament čak i s vrlo malim brojem glasova.

AK partija, Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Zelena lijeva partija i Iyi partija dostigle su potreban broj mjesta za formiranje parlamentarnih grupa.

Međutim, partije Yeniden Refah, Huda Par, Demokratska lijeva partija, Turska partija za promjene i Turska radnička partija prešle su izborni cenzus unutar saveza i stekle zastupljenost u parlamentu. Kako se konačni rezultati zbrajaju i finaliziraju, pogledajmo pobliže ishod izbora.

Kako se konačni rezultati zbrajaju i finaliziraju, pogledajmo pobliže ishod izbora.

Erdogan zadržava popularnost i povjerenje

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan još jednom je dokazao svoju popularnost, osiguravši pobjednički nivo podrške širom zemlje.

Njegova stranka, AK partija, također je zadržala dominaciju osiguravši 267 mjesta, što je ukupno najveći broj, nastavljajući da drži jaku poziciju u parlamentu kao dio Narodnog saveza, zajedno sa Yeniden Refah partijom i MHP-om.

Savez se također pokazao uspješnim i dobio je većinu u parlamentu sa 323 mjesta.

U međuvremenu, Nacionalni savez, koji čine CHP i Iyi partija, dobio je 35 posto glasova i osigurao 212 zastupničkih mjesta.

Savez rada i slobode, uključujući Zelenu lijevu partiju i Tursku radničku partiju, dobio je 10,5 posto glasova i imat će 65 mjesta.

MHP prkosi očekivanjima

Suprotno predviđanjima, turska Partija nacionalističkog pokreta, MHP, premašila je očekivanja osvojivši 50 mjesta u parlamentu.

Uprkos tome što su razne druge nacionalističke stranke predstavile kandidate, MHP je uspješno zadržao svoju bazu podrške, doprinoseći većini vladinog saveza u parlamentu.

Religijsko-konzervativna poruka osigurala pozicije

Yeniden Refah partija, koju je osnovao sin istaknutog bivšeg političara Necmettina Erbakana, kandidirala se kao dio Narodnog saveza predvođenog AK partijom, zalažući se za uporniju religijsko-konzervativnu poruku. Njihov trud se isplatio jer su osigurali pet zastupničkih mjesta.

Opozicija se bori da osigura utjecaj

Na općim izborima, Deva partija, Gelecek partija, Saadet partija i Demokratska partija kandidirale su se za izbore na CHP listama kao dio Nacionalnog saveza.

Međutim, ova saradnja nije rezultirala značajnim povećanjem glasova CHP-a. Iako je udio glasova CHP-a porastao za otprilike tri posto, nije došlo do značajnije promjene u broju predstavnika CHP-a u parlamentu.

Deva partija Ali Babacana i Gelecek partija Ahmeta Davutoglua nisu doprinijele bilo kakvom povećanju udjela glasova opozicije.

Slično, Saadet partija Temela Karamollaoglua nije mogla promijeniti nijedno od konzervativnijih mjesta.

Nasuprot tome, Yeniden Refah partija uspjela je privući mnogo glasova za koje su se tri konzervativne stranke koje se nalaze na listama CHP-a nadale da će dobiti.

Ipak, stranke koje se nalaze na CHP listama su imale koristi od ove saradnje. Uprkos tome što su partije Deva, Gelecek i Saadet doprinijele povećanju glasova CHP-a za tri procenta, značajan broj od blizu 40 kandidata stranaka iz saveza osigurao je mjesta u parlamentu na listama CHP-a.

Učinak Iyi partije stagnira

Izborni rezultati pokazuju da Iyi partija nije doživjela značajnu promjenu u udjelu glasova u odnosu na izbore 2018. godine.

Uprkos tome što je Iyi partija peta po veličini stranka u parlamentu, činilo se da je više nacionalističkih glasača nego što se očekivalo ostalo lojalno MHP-u.

Drugi krug predsjedničkih izbora bit će između Erdogana i Kilicdaroglua i zakazan je za 28. maj.

TRT Balkan / agencije