U Velikoj Britaniji je završeno glasanje za predsjedničke i 28. parlamentarne izbore u Turkiye.         Foto: AA

Glasanje je završeno u većini evropskih zemalja, kao i u SAD-u i Kanadi, za predstojeće predsjedničke i parlamentarne izbore u Turkiye.

Biračka mjesta u turskim diplomatskim misijama u mnogim evropskim zemljama, te u SAD-u i Kanadi zatvorena su u nedjelju u 21:00 sat po lokalnom vremenu (19:00 GMT), dok će se u Austriji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Luksemburgu nastaviti u utorak od 9 do 21 sat po lokalnom vremenu (07:00 GMT – 19:00 GMT).

Glasanje je zatvoreno u Albaniji, Bjelorusiji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Kosovu, Litvaniji, Malti, Moldaviji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Španiji, Švedskoj i Švicarskoj, kao i u Velikoj Britaniji.

Blizu 127.000 birača registrovanih u Velikoj Britaniji dalo je svoj glas na glasačkim kutijama postavljenim u Londonu, Manchesteru, Edinburghu i Leicesteru od 29. aprila do 7. maja.

Čak sedam biračkih mjesta postavljeno je u SAD-u od 29. aprila do 7. maja u diplomatskim misijama, uključujući tursku ambasadu u Washingtonu, te konzulate u New Yorku, Bostonu, Chicagu, Houstonu, Miamiju i Los Angelesu.

Također, oko 1.392 registrovana birača u Južnoj Africi glasala su u glasačkim mjestima u Pretoriji i Cape Townu od 6. do 7. maja.

Od nedjelje, više od 1,6 miliona turskih državljana koji žive u inostranstvu dalo je svoje glasove za izbor novog predsjednika zemlje i parlamentarnih predstavnika, navodi Vrhovna izborna komisija.

Glasanje u Turkiye održat će se 14. maja. Birači će birati između četiri kandidata za predsjednika: predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji očekuje da će ponovo biti odabran, glavnog opozicionog lidera Kemala Kilicdaroglua, zajedno s Muharremom Inceom i Sinanom Oganom.

U međuvremenu, 24 političke partije i 151 nezavisni kandidat bore se za mjesta u 600-članom turskom parlamentu. Glasanje će se nastaviti u Austriji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Luksemburgu do utorka od 9 do 21 sat po lokalnom vremenu (07:00 GMT – 19:00 GMT).

Prema podacima Vrhovne izborne komisije (YSK), do nedjelje je više od 1,6 miliona turskih državljana koji žive u inostranstvu dalo svoj glas za predsjednika zemlje i parlamentarne predstavnike.

TRT Balkan / agencije