Starije osobe, bolesni i osobe s invaliditetom glasaju posredstvom mobilnih timova.      Foto: AA

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Starije osobe, bolesni i osobe s invaliditetom glasaju posredstvom mobilnih timova.

Odlukom Ministarstva zdravstva, svi hospitalizirani bolesnici i osobe s potrebom za posebnu njegu, a koje izraze želju za glasanjem, vozilima hitne pomoći i u pratnji medicinskih ekipa prevoze se na biračka mjesta ili ih obilaze mobilni timovi.

Mobilni tim posjetio je i dom bračnog para Erdil kao i Sumeyyu Sahin u Adiyamanu kako bi im omogućili da glasaju.

Napominjući da zbog bolesti ne može da izađe na biralište, 18-godišnja Sumeyya Sahin je svima poželjela uspješne izbore te se zahvalila mobilnom timu koji ju je posjetio kako bi mogla glasati.

Također, 90-godišnji Osman Erdil kazao je da zbog otežanog kretanja nije bio u stanju da posjeti biračko mjesto u školi pa se zahvalio mobilnom timu koji mu je pomogao da iskoristi pravo glasa.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja. Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turkiye, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije