Izbori u Turkiye: Mladenci došli na glasačko mjesto u vjenčanici i odijelu

Izbori u Turkiye: Mladenci došli na glasačko mjesto u vjenčanici i odijelu

Buduća mlada Ozge (23) je bila u vjenčanici, a mladoženja Ismail (24) u svečanom odijelu.
Mladenci su odlučili da glasaju u lokalnoj školi prije svadbe koja će se održati u večernjim satima.      Foto: AA

Mladi par, koji će se vjenčati danas u gradu Duzceu, je prije svadbe došao na biralište kako bi iskoristili pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turkiye.

Buduća mlada Ozge (23) je bila u vjenčanici, a mladoženja Ismail (24) u svečanom odijelu.

Mladenci su odlučili da glasaju u lokalnoj školi prije svadbe koja će se održati u večernjim satima.

Ozge je novinarima kazala da se dan vjenčanja slučajno poklopio s danom izbora pa su odlučili glasati odmah u jutarnjim satima.

"Neka izbori donesu dobro našoj državi i narodu. Nama će ovo svakako biti posebna uspomena. Našoj djeci ćemo u budućnosti moći pričati o ovome", rekla je mlada.

Mladoženja Ismail Coban dodao je da su pokušali promijeniti datum vjenčanja kako ne bi bio na dan izbora, ali da nisu uspjeli te su odlučili svečano obučeni doći na biralište, čime su privukli veliku pažnju prisutnih.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

TRT Balkan / agencije