Do biračkih mjesta je organizovan i besplatan prevoz građana koji nemaju mogućnost da se prebace do mjesta za glasanje.    Foto: AA

Građani Hataya, Osmaniye i Adane u Turkiye i drugim područjima koja su pogođena razornim zemljotresima iz februara ove godine, izašli su također na birališta kako bi glasali u drugom krugu predsjedničkih izbora.

U Hatayu, gdje pravo glasa ima više od milion građana, birači od jutarnjih sati dolaze da obave građansku dužnost.

Kontejneri za glasanje su postavljeni u mnogim naseljima i školama koje nisu pretrpjele ozbiljna oštećenja u zemljotresima i sigurne su za glasanje.

Do biračkih mjesta je organizovan i besplatan prevoz građana koji su privremeno smješteni u kontejnerskim i šatorskim naseljima i koji nemaju mogućnost da se prebace do mjesta za glasanje.

Od jutarnjih sati građani stižu i u škole u Osmaniye kao i u Adani.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 8.00 sati po lokalnom vremenu (7.00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imaće dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,89 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

Glasanje na biralištima izvan zemlje i na graničnim prelazima, u drugom krugu, počelo je 20. maja. Glasanje pri diplomatskim predstavništvima Republike Turkiye u inostranstvu, u ukupno 73 zemlje, završeno je u srijedu. Glasanje na graničnim prelazima traje sve do zatvaranja redovnih birališta, danas do 17 sati.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turkiye, u drugom krugu izbora više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Prema najavi Vrhovne izborne komisije Turkiye, prvi preliminarni i nezvanični rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora biće objavljeni istog dana, nakon zatvaranja birališta.

TRT Balkan / agencije