U drugom krugu izbora, pravo glasa imat će dodatnih 47.523 birača.      Foto: AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u pratnji supruge Emine Erdogan u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turkiye glasao je na biralištu u Istanbulu.

Aktuelni predsjednik Erdogan, kandidat Narodnog saveza predvođenog Strankom pravde i razvoja (AK Partija), glasao je na biračkom mjestu u školi u istanbulskom distriktu Uskudar.

Birališta širom Turkiye otvorena su jutros u 08:00 sati po lokalnom vremenu (07:00 sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora u ovoj zemlji.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu bira između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua. U drugom krugu izbora, pravo glasa imat će dodatnih 47.523 birača, koji su u međuvremenu napunili 18 godina.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, skupio je 44,8 posto glasova. Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

TRT Balkan / agencije