U Istanbulu je u utorak otvoren Međunarodni sajam odbrambene industrije (IDEF'23), jedan od najvećih svjetskih skupova odbrambene industrije. / Photo: AA

U Istanbulu je u utorak otvoren Međunarodni sajam odbrambene industrije (IDEF'23), jedan od najvećih svjetskih skupova odbrambene industrije.

IDEF, koji je postao važna platforma za promociju, marketing i saradnju u području odbrane i sigurnosti, otvorio je vrata 16. put u Kongresnom centru TUYAP u Istanbulu, a ove godine okuplja 1.461 komapniju iz 55 zemalja svijeta.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turkiye, domaćin je Ministarstvo nacionalne odbrane, a u organizaciji TUYAP-a i Fondacije za jačanje Oružanih snaga Turkiye.

Ceremoniji otvorenja Sajma, koji predstavlja međunarodnu platformu turske odbrambene industrije, prisustvovali su potpredsjednik Turkiye Cevdet Yilmaz, ministar nacionalne odbrane Yasar Guler, ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, te brojni drugi domaći i strani visoki zvaničnici.

Šef Ureda za namjensku industriju pri Predsjednitšvu Turkiye Haluk Gorgun je izjavio da će, kao i na prošlim sajmovima IDEF-a, i turske kompanije odbrambene industrije, kao i međunarodne, prikazati svoje najnovije tehnološke platforme i sisteme, dodajući da će biti potpisani mnogi ugovori i postavljeni temelji nove saradnje.

Cilj Turkiye biti jedna od najvažnijih zemalja u sektoru u sljedećih 10 godina

Gorgun je naglasio da se broj zemalja u koje se izvoze proizvodi turske odbrambene industrije povećao na 170, a raznolikost proizvoda koji se izvoze na 230.

"Naša država, koja u području odbrambene industrije čini važne iskorake, kao i u svakom drugom području, s jedne strane povećava svoju konkurentsku snagu na svjetskom tržištu odbrambene industrije, s druge strane svim snagama pod vodstvom našeg predsjednika radi na sigurnosti i stabilnosti u svojoj regiji. Nadam se da ćemo zamah uspjeha koji smo ostvarili s rekordnim prošlogodišnjim izvozom od 4,4 milijarde dolara ove godine prenijeti na puno viši nivo. Cilj nam je biti jedna od najvažnijih zemalja u svijetu u području odbrambene industrije u sljedećih 10 godina", rekao je Gorgun.

Sadik Piyade, vršitelj dužnosti generalnog direktora Fondacije za jačanje turskih oružanih snaga, rekao je da se IDEF pretvorio u važnu međunarodnu platformu za promociju, marketing i suradnju u području obrambene industrije.

"IDEF je zauzeo mjesto među četiri najveća sajma odbrambene industrije u svijetu. Osim što smo ugostili ukupno 1.461 kompaniju, od kojih 689 domaćih i 772 stranih, na našem sajmu gostuje i 189 delegacija iz 81 zemlje", pojasnio je Piyade.

Prikazani najnoviji proizvodi

IDEF, koji je među četiri najbolja svjetska sajma odbrambene industrije po broju kompanija učesnica, plijeni pažnju kao najveći svjetski sajam odbrambene industrije po vođenju pregovora.

Kao i prethodnih godina, mnogi proizvodi razvijeni u okviru turske odbrambene industrije po prvi su put izloženi na IDEF-u. Na sajmu se također predstavljaju nove verzije raznih prethodno razvijenih proizvoda.

Na sajmu mjesto zauzima veliki broj proizvoda uključujući oklopna borbena vozila, taktička oklopna vozila, bespilotna kopnena, zračna i pomorska vozila, oružane sisteme, rakete, navođene projektile, pješadijsko oružje, vojne simulatore, rješenja za elektroničko ratovanje, grupe snaga i opremu za uništavanje eksplozivnog materijala.

U sklopu IDEF-a održat će se različiti susreti o saradnji između domaćih i stranih službenih delegacija te kompanija učesnica Sajma. Osim toga, bit će potpisani ugovori za važne projekte koji su na dnevnom redu turske odbrambene industrije.

Međunarodni sajam odbrambene industrije, jedno od najvećih okupljanja obrambene industrije u svijetu, završava 28. jula.

TRT Balkan / agencije